Twitter bindt strijd aan met nep-Musks
Crypto-scammers

Twitter bindt strijd aan met nep-Musks

25-07-2018 07:55 Laatste update: 07:55

Spammers die 'Elon Musk' als Twitter-naam kiezen, worden stante pede buitengesloten door het sociale netwerk.

Twitter komt met die maatregel omdat oplichters die proberen cryptomunten aan de man te brengen, aan de lopende band hun schermnaam veranderen in die van de oprichter van Tesla en SpaceX. Zij plaatsen vervolgens antwoorden onder tweets van Musk.

Omdat de oplichters in hun Twitter-profiel de foto van Musk gebruiken, kan het lijken alsof dergelijke berichten van hem afkomstig zijn. De spammers proberen argeloze Twitteraars op die manier naar dubieuze sites te lokken waar cryptocurrency’s worden aangeboden.

Parodie-account

Om deze praktijken te voorkomen, bestraft Twitter dergelijke gebruikers nu direct. Pas nadat gebruikers een CAPTCHA-test hebben doorstaan en een telefoonnummer hebben toegevoegd, krijgen ze weer toegang tot hun account. Op die manier blijft het wel mogelijk om onder Musks naam bijvoorbeeld een parodie-account bij te houden.

Twitter wil niet zeggen of het voor andere beroemdheden vergelijkbare beschermingsmaatregelen heeft genomen, meldt The Verge. Musk had zo vaak te maken met cryptocurrency-scammers dat hij er eerder deze maand zelf een opmerking over maakte op Twitter.

Crypto-oplichting

Behalve Twitter hebben dit jaar ook Google en Facebook maatregelen genomen tegen oplichting met cryptomunten. Beide platformen staan sinds begin dit jaar geen advertenties meer toe voor cryptomunten.

Facebook besloot vorige maand wel om het verbod enigszins te versoepelen. Reclame voor de introductie van nieuwe cryptomunten blijft echter verboden, evenals advertenties voor binaire opties.