Smart label verkleurt als voedsel onveilig is
Groen label = goed

Smart label verkleurt als voedsel onveilig is

23-08-2018 12:01 Laatste update: 12:51

FreshStrips zijn labels die verkleuren als voedsel niet meer veilig voor consumptie is.

Eigenlijk weten we wel dat de THT-datum (tenminste houdbaar tot) vooral in het voordeel van de verkoper is. Maar durf jij echt op je neus en ogen te vertrouwen of een pak melk of een biefstuk nog goed is? De Fresh Strips van een Eindhovense startup helpen je met beslissen.

FreshStrips zijn smart labels die een verkoper op zijn producten kan plakken. Zo’n sticker, die eruit ziet als een vierkantje met daarin een ander vierkantje, verkleurt als het product blootgesteld is geweest aan onveilige temperaturen. Groen is goed, en als het voedsel niet veilig meer is verkleurt het label naar rood. Je kunt dus meteen zien of je eten nog goed is.

Voor voedsel en medicijnen

Het smart label kan voor allerlei soorten voedsel ingesteld worden op verschillende temperatuurlimieten. De sticker bestaat uit een grid van vloeibare kristallen, die uitzetten als ze te warm worden. Daardoor weerkaatst het grid een andere golflengte licht, wat wij waarnemen als een veranderde kleur. FreshStrips zijn voor voedsel te gebruiken, maar ook voor medicijnen.

Het klinkt simpel zo’n stickertje. Maar FreshStrips-ceo Marios Chryssolouris wijst erop dat voedselverspilling ons ieder jaar een triljoen dollar kost. Vorig jaar liep 1 op de 6 Amerikanen een voedselvergiftiging op. Een derde van de gevallen van voedselvergiftiging is het gevolg van een verkeerde temperatuur.