Emoji voor iedereen

'Nieuwe emoji met koppels in 55 gender- en rascombinaties'

© Unicode

emoji emoji's koppels ras combinaties
10 augustus om 07:44
Laatste update: 10 augustus om 08:10

De organisatie die beslist over de nieuwe emoji overweegt om 55 nieuwe koppel-emoji toe te voegen, zodat veel meer combinaties van gender en huidskleur mogelijk worden.

Momenteel is er maar een beperkt aantal koppelcombinaties tussen de emoji te vinden, zoals een man een vrouw, twee mannen, twee vrouwen en combinaties met een aantal kinderen erbij. De emoji zijn echter allemaal geel en er is niet te schakelen in de huidskleur. Dat gaat waarschijnlijk veranderen, meldt het Unicode Consortium, de instantie die jaarlijks beslist welke nieuwe emoji aan het aanbod worden toegevoegd.

Twee emoji naast elkaar

Het consortium wil meer koppelcombinaties, bijvoorbeeld een zwarte en witte vrouw, een Aziatische man en een getinte vrouw, enzovoorts. Dat gaat op een nieuwe manier werken, waarbij gebruikers zelf emoji van verschillende huidkleuren en genders combineren. Door twee nu al bestaande emoji van personages naast elkaar te zetten, wordt straks een paar gevormd dat elkaars hand vasthoudt.

Dat zou een handige oplossing zijn, want het emoji-aanbod wordt steeds groter en onoverzichtelijker. Met deze uitbreiding zouden 55 nieuwe combinaties mogelijk worden, zonder dat gebruikers door nog meer emoji hoeven te bladeren.

Hulphond en gapende emoji

De koppelcombinaties staan op de lijst van geplande nieuwe emoji die in het eerste kwartaal van 2019 verschijnen. Op de lijst staat onder meer ook een emoji van een doof persoon, een gapend gezichtje en een hulphond.

Ook wordt er al nagedacht over nieuwe emoji voor 2020. Daarvoor staan onder meer een ninja, een mammoet, een dodo en een toverstaf op de lijst. De lijst voor 2019 wordt in september definitief. Dan wordt er gestemd door leden van het consortium, waaronder veel techbedrijven zoals Apple, Google, Microsoft en Facebook