Google blijft tracken na uitzetten locatiegeschiedenis

14 augustus om 08:47
Laatste update: 14 augustus om 14:51

Google blijft locatiegegevens verzamelen van gebruikers die hebben aangegeven dat ze dat niet willen. Zelfs als je het delen van de locatiegeschiedenis uitzet of pauzeert, blijven sommige apps en toepassingen automatisch plaatsgegevens opslaan.

Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP. Het verwijderen van die informatie is volgens het persbureau mogelijk maar moeizaam.

Google slaat onder meer op waar je bent op het moment dat je Google Maps opent. Android-telefoons checken voor de weerupdates eveneens waar de gebruiker zich ongeveer bevindt.

Ook bij sommige zoekopdrachten die verder niets met plaatsen te maken hebben, houdt Google volgens AP precies bij waar je op dat moment bent.

Apart aangeven

Volgens Jonathan Mayer, computerwetenschapper aan Princeton, is de handelswijze van Google verkeerd.

Als je gebruikers de mogelijkheid biedt om hun locatiegeschiedenis uit te zetten, dan moet je alle plaatsen waar je de locatiegeschiedenis bijhoudt uitschakelen", meent Mayer. Google gebruikt de locatiegegevens behalve voor zijn dienstverlening ook voor advertentiedoeleinden.

Google is helder

Het zoekbedrijf laat in een reactie weten dat het heel helder is over het gebruik van locatie-informatie. Wie behalve zijn locatiegeschiedenis ook de plaatsinformatie voor web- en appactiviteiten wil uitschakelen, moet dat simpelweg apart aangeven.

"We bieden duidelijke beschrijvingen van deze tools. Mensen kunnen ze aan- en uitzetten en hun geschiedenis op elk moment verwijderen", aldus het zoekbedrijf tegenover AP.

Zo schakel je web- en app-activiteiten uit

Om het opslaan van locatiegegevens voor web- en app-activiteiten uit te schakelen klik je in je Google-account op ‘Persoonlijke info en privacy’. Kies daar vervolgens voor ‘Ga naar mijn activiteit’. Vervolgens klik je door op ‘Ga naar mijn activiteit’, waar je de optie ‘Web- en app-activiteit’ vindt.

Met een slider kun je het opslaan van gegevens vervolgens onderbreken. Ook is het daar mogelijk om je geschiedenis te beheren.