graphene jacket vollebak jas van grafeen
Ultra-sterk en licht

Recordbrekende jas van grafeen

14 augustus om 14:08
Laatste update: 19 augustus om 10:12

Deze lichte jas van het Britse merk Vollebak is gemaakt van het supermateriaal grafeen.

Wie een lekker licht jasje zoekt en 595 euro in zijn zak heeft, kan nu ook een jas die is voorzien van een laagje grafeen van één atoom dikte kopen. De Graphene jacket van Vollebak is de eerste jas die is gemaakt van grafeen, het materiaal dat een Nobelprijs won voor bijna buitenaardse prestaties.

Grafeen is zo sterk dat een spinnenweb van het materiaal een neerstortend vliegtuig kan opvangen. Tien van deze flinterdunne jasjes evenaren een kogelvrij vest. Tegelijkertijd ligt het smeltpunt van grafeen bij 300 graden Celsius. Ook is het materiaal geleidend, zodat je huid twee graden opwarmt als je het draagt. Het geleiden van elektriciteit gebeurt volgens Vollebak op een 'veilig niveau'.

Bacteriën kunnen er niet op groeien, dus zweet gaat niet stinken. En natuurlijk is de jas ademend en waterdicht.

Deels jas, deels experiment

Dit is de eerste jas die wordt gemaakt uit een Nobelprijs winnend materiaal. Grafeen is het lichtste en sterkste materiaal ooit gevonden. Het is meer dan 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Een enkel laagje grafiet (het binnenste van een potlood) heet grafeen, dat is opgebouwd uit een hexagonale (honingraat) structuur van koolstofatomen. 

Veel ervaring met het materiaal is er niet en daarom ziet Vollebak de jas als wetenschappelijk experiment. Koop een Graphene jacket en je werkt mee met het verzamelen van data voor een onderzoek.

Smart clothing

Voor het Britse merk Vollebak, opgericht door de atleten en tweelingbroers Nick en Steve Tidball is het een eerste stap op het gebied van 'smart clothing'. De broers lopen vaker voorop in de mogelijkheden van textiel.

Zo maakten ze eerder de Solar Charged Jacket, die van onopvallend naar glow-in-the-dark verkleurt en weer terug. Ook kwamen ze met de isoleercel benaderende Baker Miller Pink Hoodie, die je autonome zenuwstelsel kalmeert.