'Binnen 5 jaar geen nieuwe batterij op de markt'
Doorbraak blijft uit

'Binnen 5 jaar geen nieuwe batterij op de markt'

14-08-2018 16:25 Laatste update: 16:49

Regelmatig kondigen wetenschappers een innovatieve nieuwe batterij aan. Maar volgens een deskundige moet je die verhalen met een flinke korrel zout nemen. Het gaat nog wel even duren voordat er een nieuw type batterij op de markt komt die we echt kunnen gebruiken.

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Eens in de zoveel tijd is er een onderzoeker die denkt een doorbraak te hebben bereikt bij de ontwikkeling van een nieuw type batterij. Zo dook vorig jaar het bericht op dat John Goodenough, de hoogbejaarde uitvinder van de de lithium-ion-accu, was betrokken bij een doorbraak voor zogeheten solid-state-batterijen.

De energiedichtheid van dergelijke batterijen is veel hoger dan van lithium-ion-batterijen, en daarmee ideaal voor bijvoorbeeld gebruik in smartphones of elektrische auto's. Vooralsnog hoeven we er echter niet op te rekenen dat solid-state-batterijen, waarbij de verbinding tussen de twee polen niet vloeibaar is, daadwerkelijk breed kunnen worden toegepast, zegt journalist Steve LeVine in een interview met The Verge.

Gaat nog jaren duren

Alle berichten over batterij-innovaties ten spijt is er volgens LeVine, die drie jaar geleden een boek schreef over de zoektocht naar een opvolger van de bekende lithium-ion-batterij, nog geen sprake van een echte doorbraak. En zelfs als er vandaag een doorbraak plaatsvindt, gaat het nog jaren duren voordat een nieuw type batterij grootschalig kan worden geproduceerd.

Volgens de deskundige is er dan ook 'nul kans' dat er binnen vijf jaar een nieuwe superbatterij op de markt komt. Dat betekent dat we voorlopig nog even vastzitten aan de lithium-ion-batterijen, die zijn gebaseerd op een technologie van bijna 40 jaar geleden.

Grote veranderingen

LeVine is er desondanks van overtuigd dat er ergens in de komende tien jaar alsnog een doorbraak zal plaatsvinden. De gevolgen van zo'n nieuwe batterij zullen volgens LeVine groot zijn. "Als dat gebeurt, zal dat voor grote veranderingen zorgen in de levens van iedereen."

Denk maar aan smartphones die je veel minder vaak hoeft op te laden. Of aan elektrische auto's die zonder op te laden veel verder kunnen rijden dan benzine-auto's. Of aan de nieuwe mogelijkheden om duurzaam opgewekte energie veel goedkoper op te slaan.