Instagram-accounts getroffen door vreemde hack
Honderden slachtoffers

Instagram-accounts getroffen door vreemde hack

15-08-2018 12:30 Laatste update: 12:30

Honderden Instagram-accounts zijn getroffen door dezelfde hack, waarbij de profielfoto wordt veranderd in een foto uit een animatiefilm.

Honderden Instagram-accounts zijn door ogenschijnlijk dezelfde hackers gekaapt, meldt MashableDe hackers braken in op de accounts en wijzigden de gebruikersnaam, het wachtwoord en het e-mailadres. In alle gevallen zou het adres worden veranderd naar een .ru-adres, Russisch dus.

Opvallend genoeg werd ook in alle gevallen de profielfoto van de slachtoffers vervangen door plaatje uit een film, vooral uit animatiefilms. De foto's van de gehackte accounts werden verder met rust gelaten, ook werd er verder niks met de accounts gedaan.

Het lijkt erop dat getroffen gebruikers geen tweestapsverificatie hadden ingeschakeld op hun account. Die functie moeten gebruikers op Instagram zelf inschakelen, het bedrijf legt uit hoe dat moet. Met de functie ingeschakeld krijgen gebruikers bij het inloggen een extra eenmalige inlogcode via sms.

Veel klachten

Op Twitter en Reddit melden gebruikers dat ze getroffen zijn door de hack. De beschrijvingen van de gebruikers lijken erg op elkaar. Mashable telde in de afgelopen week alleen al 899 mensen die op Twitter klaagden over de hack.

Instagram heeft nog niet op de problemen gereageerd. Wel beidt het bedrijf een standaard hulppagina voor gebruikers die denken gehackt te zijn.

Tweestapsverificatie

Bij tweestapsverificatie ontvang je na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord een code die als een extra check dient. Zonder de code kun je niet inloggen.

Stel: een hacker kraakt jouw wachtwoord en probeert met jouw gegevens in te loggen. Dan moet hij ook over je telefoon beschikken om de code in te voeren. Mocht je wachtwoord ooit worden buitgemaakt, dan heb je altijd nog tweestapsverificatie als extra beveiligingslaag. 

Je kunt tweestapsverificatie bij veel belangrijke online diensten inschakelen, zoals GoogleFacebookTwitterLinkedIn en Dropbox. Je kunt de code ontvangen via sms, maar een veiligere manier is om een authenticator-app te gebruiken. Onder andere LastPass Authenticator en Authy zijn daarvoor goede keuzes, die je codes ook tussen verschillende apparaten kunnen synchroniseren.

Volg Bright

Volg ons ook op FacebookTwitter en Instagram