© Epic Games

fortnite malware gevaarlijk play store epic games
Nep-versies Fortnite

Eerste Fortnite-malware voor Android duikt op

16 augustus om 18:34
Laatste update: 17 augustus om 07:42

Nadat Epic Games ervoor koos om de Android-versie van het populaire spel Fortnite buiten de Google Play Store uit te brengen, duiken er nu allerlei nepversies op die malware bevatten.

Appwinkels zijn een zegen voor de veiligheid van smartphones en tablets. Alle apps in de winkel worden op veiligheid gecontroleerd en apps moeten aan allerlei eisen voldoen om in bijvoorbeeld de Apple App Store en Google Play Store te mogen staan. Appmakers betalen echter wel fors om hun app in zo'n winkel aan te bieden: 30 procent. Epic, de studio achter de populaire game Fortnite, had daar geen zin in. Fortnite voor Android moet buiten de Play Store om gedownload worden, en daar schuilt een gevaar.

In veel gevallen zal Fortnite namelijk de eerste game zijn die gebruikers buiten de Play Store om installeren. Gebruikers moeten veiligheidsopties uitschakelen, en wanen zich mogelijk veilig bij iets dat een stuk onveiliger is dan ze van het installeren van een doorsnee app gewend zijn.

Droom voor malwaremakers

De grote populariteit van Fortnite gecombineerd met onwetende gebruikers is een droom voor makers van malware. Er duiken dan ook tal van nepversies van Fortnite op. Wired vond in korte tijd zeven sites die beloven Fortnite voor Android aan te bieden. Volgens Wired zijn de adressen en vormgeving van de site overtuigend genoeg om gebruikers te foppen.

Wie de nep-Fortnites downloadt, krijgt in vrijwel alle gevallen een overtuigende versie van het Fortnite-laadscherm te zien. De helft van de apps stuurt gebruikers daarna naar een site waarop zij enkele keren op een advertentie moeten drukken, de andere helft van de apps toont de advertenties in de app zelf. Alle Fortnite-malware die door Wired werd aangetroffen, is gemaakt om via advertenties geld te verdienen.

Het gevaar van die adware is klein: het is vooral vervelend. Het gevaar van meer schadelijke malware blijft echter op de loer liggen, omdat het succes van Fortnite nog lang niet lijkt af te nemen. Google probeert gebruikers in ieder geval te waarschuwen, door in de Play Store duidelijk te melden dat Fortnite daar niet te vinden is.

Volg Bright op social media

Like Bright op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.