© Epic Games

fortnite cross-platform ps4 nintendo switch xbox one
Geen crossplay

Sony-baas: 'Fortnite is alleen goed op de PS4'

3 september 2018 om 12:21
Laatste update: 3 september 2018 om 12:22

Sony handhaaft zijn beleid dat Fortnite-spelers met aan de PlayStation 4 gekoppelde accounts niet tegen mensen op andere apparaten kunnen spelen.

Sony maakt het voor Fortnite-spelers onmogelijk om hun account te gebruiken op de Xbox One en Nintendo Switch. Dit tot groot ongenoegen van spelers, die zonder die blokkade met één account zouden kunnen spelen op Android, iOS, PC, Mac, Xbox One, Nintendo Switch en PS4. Eind juli zei Sony dat het op de hoogte was van de klachten, en dat het zocht naar een oplossing.

Die oplossing is niet gevonden, afgaande op de woorden van Sony-CEO Kenichiro Yoshida. "Cross-platform vinden wij de PlayStation de beste plek om te spelen", zegt Yoshida tegen The Independent. "Ik geloof dat Fortnite samen met een PlayStation 4 de beste ervaring biedt voor spelers. We hebben eerder games toegang gegeven tot cross-platform met PC-spelers, dus we maken onze beslissing op basis van wat het beste is voor de spelers."

De echte reden?

Blijkbaar vindt Sony het voor zijn spelers dus beter om zich te beperken tot het spelen van Fortnite op een PS4, PC of smartphone, en niet op een Xbox One of Nintendo Switch. Het is echter de vraag of het Sony daadwerkelijk te doen is om de ervaring van spelers, of om de lucratieve inkomsten van in-game-voorwerpen in Fortnite.

Want hoewel Fortnite gratis te spelen is, kunnen spelers skins en voorwerpen voor hun personages kopen. Stel nou dat spelers op de Nintendo Switch hun skins kopen, dan krijgt Nintendo een deel van het geld. Daarna kan die speler bijvoorbeeld ook op de Xbox One zijn account met die skins gebruiken, zonder dat Microsoft geld voor die skins heeft gekregen.

Het lijkt Sony vooral om geld te gaan. Het bedrijf wil verdienen aan het populaire Fortnite en kan zich die houding permitteren omdat het de populairste spelcomputer van dit moment maakt. Sony pretendeert alsof het kunstmatig blokkeren van cross-platform spelen in het belang van de speler is, maar technisch gezien is het goed mogelijk.