© MMC

'Kinderen laten zich beïnvloeden door robots'
Volwassenen immuun

'Kinderen laten zich beïnvloeden door robots'

17 augustus om 12:49
Laatste update: 17 augustus om 14:55

Kinderen laten zich opvallend makkelijk beïnvloeden door robots, waarschuwen Britse wetenschappers.

Mensen laten zich makkelijk beïnvloeden door andere mensen. Als de andere leden van een groep zeggen dat het gras paars is, dan ben je zelf ook eerder geneigd om dat te zeggen - ook als je ziet en weet dat het groen is.

Zo gevoelig als we zijn voor de mening van andere mensen, zo ongevoelig blijken we voor de mening van robots. "Uit onderzoek blijkt dat volwassenen zich niet conformeren aan wat robots zeggen", vertelt hoogleraar robotica Tony Belpaeme van van de universiteit van Plymouth aan de BBC.

Kinderen blijken daarentegen wel degelijk beïnvloedbaar door robots. Bij een test waarbij ze de lengte van een lijn moeten vergelijken met drie andere lijnen, slagen ze er in 87 procent van de gevallen in om de twee even lange lijnen bij elkaar te vinden. Als ze vervolgens gezelschap krijgen van robots die een andere lijn suggereren, daalt hun score naar 75 procent.

Maatregelen

"Dat laat zien dat kinderen wellicht meer affiniteit hebben met robots dan volwassenen", stelt Belpaeme. "Dat roept de vraag op wat er zou gebeuren als robots zouden zeggen welke producten je moet kopen of wat je moet denken."

Volgens de onderzoekers is het dan ook nodig om na te denken over maatregelen om kinderen te beschermen tegen beïnvloeding door robots.