Eerste indruk F1 2018: dé racegame voor F1-fans
Formule 1-game

Eerste indruk F1 2018: dé racegame voor F1-fans

21-08-2018 18:06 Laatste update: 18:16

F1 2018 is dé racegame voor liefhebbers van Formule 1. Oh ja, het is ook de enige racegame voor liefhebbers van Formule 1. Rutger reed virtuele rondjes en velt zijn oordeel.

F1 2018 heeft als racegame natuurlijk vele concurrenten. Als simulator zou ik Project Cars of Assetto Corsa verkiezen boven deze game en voor een beetje zorgeloos racen Forza Horizon. Maar wil je de Formule 1-beleving, dan is dit de enige game met een licentie en is er maar één concurrent: F1 2017. 

De F1-games voelden mij altijd wat plastic aan. De auto's en circuits zagen er fantastisch uit, maar zodra er een mens in beeld kwam werd de suspension of disbelief opgeheven. Dit jaar zijn de persdames en ploeggenoten iets levensechter, maar helemaal tot leven komen ze nog steeds niet. Niet onoverkomelijk, maar gezien het allemaal wat repetitief is, zou Codemasters er voor kunnen kiezen om het er helemaal uit te halen of met videobeelden te werken.

Besturing knap lastig

Er zijn wat meer klassieke auto's beschikbaar in de game. Van een Ferrari uit 1976 tot de Brawn GP uit 2009. De game-modes zijn grotendeels gelijk gebleven. Je kunt een Grand Prix Weekend rijden, een losse race en uiteraard de populaire careermode, waarin je op het stoeltje van een huidige coureur gaat zitten om je eigen racecarrière te beginnen. Ik heb Vettel gewipt om samen met Raikkonen voor Ferrari te rijden. Leuke optie is ook om een scenario te rijden. Zo mocht ik als Sainz proberen van een teleurstellende 14e plek naar de 8e plek te komen. De resultaten worden online in een ranglijst geplaatst. Leuk. 

Besturing is knap lastig met de controller. Je moet een bocht echt op het juiste moment aansnijden om je snelheid perfect te houden en omdat je met een controller moeilijk een klein beetje kunt sturen, is dat echt pittig. Een stuurtje maakt het spel vele malen leuker. De kans bestaat dat je als casual gamer met alleen een controller het spel te frustrerend gaat vinden.

Pijnpuntjes

Voor de liefhebbers zijn er nog wel wat pijnpuntjes, want de computertegenstanders reageren net als voorgaande jaren bijzonder beroerd op veranderende weersomstandigheden en je team laat je niet weer vertrekken uit de pits als er iemand een beetje in de buurt is.

Voor de liefhebber

F1 2018 is niet een game voor iedereen. Voor de casual racer zal het te pittig zijn, maar voor de liefhebber is het een spannende racegame, die je op het puntje van je stoel houdt, terwijl je met 260 km/u een paar centimeter achter je tegenstander rijdt op zoek naar een gaatje.