Bij dit bedrijf heeft een derde personeel geïmplanteerde rfid-chip
Cyborgs

Bij dit bedrijf heeft een derde personeel geïmplanteerde rfid-chip

20-08-2018 12:48 Laatste update: 15:12

Bij het Amerikaanse technologiebedrijf Three Square Market heeft inmiddels een derde van het personeel een geïmplanteerde rfid-chip in zijn hand.

De werknemers kunnen de chip onder meer gebruiken om deuren te openen, in te loggen op computers en af te rekenen in het bedrijfsrestaurant. De rfid-chips krijgen de benodigde energie van een rfid-lezer die data opvraagt van de chip.

De eerste werknemers kregen de chip een jaar geleden tussen hun duim en wijsvinger geïmplanteerd. Inmiddels hebben tachtig personeelsleden, oftewel een derde van het totale personeelsbestand, de chip ter grootte van een flinke rijstkorrel in hun hand, meldt MIT Technology Review.

Privacy

Hoewel de door de MIT Technology Review geraadpleegde werknemers enthousiast zijn over het gemak dat de chip biedt, hebben deskundigen vraagtekens over de privacy-implicaties van de technologie.

Hoewel Three Square Market op zijn website schrijft dat de rfid-chips uitdrukkelijk niet zijn bedoeld om werknemers te tracken, kan de werkgever op basis van de informatie van de rfid-lezers in theorie precies bijhouden wanneer werknemers op het werk komen en wanneer ze gaan lunchen of hoe vaak ze gebruikmaken van de frisdrankautomaat.

Ook zou een kwaadwillende buiten het bedrijf met behulp van een rfid-lezer contact kunnen leggen met de chip om te zien wat er op staat. "Je kunt het bijvoorbeeld uitlezen als iemand op de bus staat te wachten", aldus de docent gezondheidswetenschappen Nick Anderson van de University of California.