Sneaker gemaakt van algen en plastic soep
Schoen uit de zee

Sneaker gemaakt van algen en plastic soep

23-08-2018 14:19 Laatste update: 18:17

Deze sneaker komt uit de zee: de Shao-schoenen zin gemaakt van algen en plastic soep.

Met deze schoenen maak je water schoner. In de nieuwe sneaker Shao zitten vijf plastic PET-flessen die uit de Middellandse Zee zijn gehaald. Daar is nog niet zo erg gesteld met de plastic soep. Toch lukt het Spaanse bedrijf Ecoalf het om een hele productielijn te maken met dit plasticafval als grondstof.

Drieduizend vissers

Aanvoer van materiaal is er dus voldoende, je moet het wel nog even uit zee vissen. Inmiddels zijn drieduizend vissers in 52 havens bij het project betrokken. Het opgeviste plastic wordt tot een soort plastic draad gesponnen. Van die zogeheten polymeer wordt de zwarte bovenschoen gebreid.

De witte zool heeft een andere oorsprong. Die is gemaakt van een algensoort die overvloedig aanwezig is in meren en rivieren. Het verwijderen maakt het mogelijk dat helder water weer circuleert, wat planten en dieren helpt. Met de aankoop van dit product maak je de wereld dus schoner. Je voetafdruk is letterlijk positief.

Adidas

De Ecoalf Shao zijn daarmee nog een stukje innovatiever dan de 'groene' sneakers van Adidas, de Parley for the Oceans. Vanaf september zijn de Shao-sneakers van Ecoalf te koop.