'Geen paniek bij Apple'

Spotify en Netflix willen App Store omzeilen

24 augustus 2018 om 17:22
Laatste update: 24 augustus 2018 om 20:30

Spotify en Netflix doen pogingen om bij het afsluiten van abonnementen in hun iOS-apps minder af te dragen aan Apple. Maar Apple hoeft daar niet wakker van te liggen.

"Aangezien dit alleen nieuwe abonnementen betreft, zal de financiële impact op Apple verwaarloosbaar zijn", schrijft analist Gene Munster van Loup Ventures. Munster verwacht bovendien dat de meeste app-makers gewoon zullen doorgaan met het aanbieden van abonnementen via de App Store.

De Google Play Store loopt volgens Munster meer risico, omdat Android opener is dan iOS. Hij wijst daarbij op de recente beslissing van Epic Games om Fortnite buiten Google Play om te verkopen.

Spotify Premium

Sinds eerder deze maand is het niet meer mogelijk voor nieuwe gebruikers om Spotify Premium via het in-app-betaalsysteem van Apple af te rekenen. Ook moedigt Spotify gebruikers die zich ooit hebben aangemeld via Apple, aan om hun abonnement te laten verlopen, waarna zij zich via Spotify zelf opnieuw kunnen aanmelden.

Apple pakt op elk abonnement dat wordt afgesloten via een in-app-aankoop 30 procent. Na het eerste jaar gaat dat percentage omlaag naar 15 procent.

Omslachtig

Ook Netflix is in verschillende landen bezig met testen om Apple te omzeilen, meldt TechCrunch. Tot 30 september kunnen nieuwe abonnees in meerdere markten niet betalen via iTunes. In plaats daarvan krijgen ze een mobiele webpagina voorgeschoteld van Netflix zelf.

Munster denkt dat deze initiatieven maar weinig navolging zullen krijgen. De kosten van een omslachtiger aanmeldprocedure voor nieuwe abonnees zullen volgens hem niet opwegen tegen de voordelen van het bereik van de App Store.

Kijk ook: 10 jaar App Store, dit waren de beste Nederlandse apps

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal