Wifi-vogelhuisje voor binnenshuis
Waar is het vogeltje?

Wifi-vogelhuisje voor binnenshuis

02-09-2018 23:09 Laatste update: 23:10

Dit slimme vogelhuisje van kunstenaar Albert Raven is connected over de hele wereld. Een algoritme bepaalt welk huisje het vogeltje bezoekt.

Deze vogel vliegt de hele wereld rond, met de snelheid van internet. Je zult hem nooit zien maar wel horen als het vogeltje jouw huisje heeft gekozen, dan hoor je hem rondhupsen, kwetteren en zingen. Birdhouse is een 'Internet Of Things'-kunstwerk.

Wie een birdhouse in zijn huis ophangt, weet nooit wanneer het vogeltje thuis komt. Wereldwijd is er maar één vogeltje dat het birdhousenetwerk bevolkt. Waar hij vliegt, kun je op de online wereldkaart volgen. Of hij bij jou komt, wordt bepaald door online informatie, zoals weerscondities en daglicht. Wel kun je het vogeltje lokken door het stokje voor de ingang aan te raken.

Waarheen de vogel vliegt, kan dus zelfs zijn maker Albert Raven niet bepalen. Het is het algoritme dat beslist. “In mijn ogen is internet of things een internet zonder mensen. Een experimenteel speelveld waar tijd en ruimte door elkaar gegooid kunnen worden zoals nog nooit mogelijk was.” De in Berlijn wonende Nederlander heeft nu 26 smart vogelhuisjes op locaties in de hele wereld weten op te hangen, en dat mogen er nog veel meer worden.

Zie het als een onderhoudsvrij huisdier, of als een wereldwijd soundsystem. Voor 395 euro heb je dit connected kunstwerk in huis. Of steun het project met de aankoop van vogelzaad of een t-shirt.