YouTube-rivaal Facebook Watch in Nederland beschikbaar
Videoplatform

YouTube-rivaal Facebook Watch in Nederland beschikbaar

29-08-2018 09:55 Laatste update: 20:57
Author profile picture

Floris Poort

Facebook maakt zijn videoplatform Watch vanaf vandaag wereldwijd beschikbaar. De YouTube-concurrent biedt onder meer de mogelijkheid om samen met vrienden online naar dezelfde video's te kijken.

Facebook Watch ging in augustus 2017 van start in de VS. Het bedrijf zegt in het eerste jaar veel te hebben veranderd aan het platform. Daarom is Watch nu klaar voor een wereldwijde introductie.

Facebook Watch legt de nadruk vooral op interactieve video's en het samen kijken van filmpjes. Videomakers kunnen met de software van Facebook video's maken met allerlei interactieve elementen. 

Interactie

Facebook ziet het liefst live-programma's, waarbij de kijker met allerlei vragen betrokken wordt bij de richting die het programma neemt. Ook is het mogelijk om eerder opgenomen video op te knippen, en kijkers te laten bepalen hoe een verhaal verloopt. Dat kan bijvoorbeeld met een quiz, waarbij de presentator live kan reageren op de antwoorden die kijkers geven. Ook noemt Facebook een serie waarbij de kijker kan stemmen op wat de hoofdpersoon moet doen. Zo bepaalt het publiek de uitkomst van het verhaal.

Samen kijken

Daarnaast zijn er Watch Parties: het samen met vrienden of fans bekijken van een programma. Alle kijkers zitten dan samen in een chat, en kunnen live bespreken wat ze van het programma vinden.

In het overzicht van Facebook Watch zien kijkers vooral veel kijksuggesties gebaseerd op het gedrag van hun vrienden. In de VS zou in het eerste jaar van Watch gebleken zijn dat mensen vooral dingen willen zien waar hun vrienden ook naar kijken.

Reclames

Facebook Watch is te gebruiken via de site van Facebook, de mobiele apps voor Android en iOS en via apps op Apple TV, Samsung Smart TV, Amazon Fire TV, Android TV, Xbox One en Oculus TV.

In de loop van september is ook het advertentieprogramma van Facebook Watch beschikbaar voor Nederlandse adverteerders.