LG toont enorme 8K oled-tv (maar zwijgt over de prijs)
Na 4K komt 8K

LG toont enorme 8K oled-tv (maar zwijgt over de prijs)

29-08-2018 12:46 Laatste update: 12:46

LG heeft een OLED-tv met een zeer scherpe 8K-resolutie laten zien. Maar wat de tv gaat kosten is nog niet bekend.

LG presenteert de 8K OLED-tv tijdens technologiebeurs IFA in Berlijn. Het scherm heeft een gigantische resolutie van 7680 x 4320 pixels. Dat komt neer op ruim 33 miljoen pixels. Ter vergelijking: een full hd-scherm heeft net iets meer dan 2 miljoen pixels, 4K heeft ruim 8 miljoen pixels op een scherm. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zegt de eerste te zijn die 8K OLED-tv's in massaproductie neemt. 

Hoewel de meeste mensen nu pas een 4K-tv zullen overwegen, stapt LG alweer bijna over 4K heen. Volgens het bedrijf hebben 4K-tv's de tv-industrie opnieuw vormgegeven en zal 8K hetzelfde doen. LG denkt dat de markt voor 8K-tv's in 2022 is gegroeid tot 5 miljoen verkochte exemplaren.

Kijkafstand en upscalen

De tv heeft een formaat van 88 inch. Veel kleiner heeft een scherm van 8K ook weinig zin. Met zo'n hoge resolutie zie je zelfs met je neus tegen het scherm nauwelijks individuele pixels, laat staan vanaf een normale kijkafstand.

Er is nog nauwelijks materiaal in 8K-resolutie beschikbaar, ook het 4K-aanbod komt pas net op gang. Daarom zal de tv videomateriaal moeten upscalen: software zet beelden over naar het formaat met veel meer pixels.

Prijs nog onbekend

Het is nog niet bekend wanneer LG zijn 8K oled-tv precies op de markt brengt en wat de tv gaat kosten. De verwachting is in ieder geval dat dit eerste model zeer prijzig zal zijn. 

Meer tv-fabrikanten ontwikkelen 8K-televisies, maar daarbij gaat het meestal om LCD-schermen. LG zet al jaren fors in op OLED, de technologie die niet met een backlight werkt. Bij OLED heeft iedere pixel zijn eigen lichtbron, waardoor het beeld pikzwart is als de pixel uit staat. 

Lees ook: Dit kijk je in 4K in Nederland