Nieuwe Sony-smartphone met oled en dunne schermranden
IFA 2018

Nieuwe Sony-smartphone met oled en dunne schermranden

30-08-2018 14:17 Laatste update: 14:22

Sony heeft tijdens de techbeurs IFA een nieuwe smartphone met een oled-scherm en dunne, gebogen schermranden gepresenteerd. Ook onthulde het bedrijf nieuwe compactcamera's en een draadloze koptelefoon.

De nieuwe Sony Xperia XZ3 zet het nieuwe ontwerp door dat Sony eerder dit jaar met de Xperia XZ2 presenteerde. Dat betekent  smallere balken boven en onder het scherm, en aan de zijkant nog dunnere randen. Sterker nog: de XZ3 heeft gebogen schermranden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld recente Samsung Galaxy-modellen. Daarmee oogt het nieuwste toestel van Sony ook echt modern en dat was in het verleden wel eens anders.

De Xperia XZ 3 heeft een 6 inch HDR oled-scherm met een qhd-resolutie van 2880 x 1440 pixels. Het scherm wordt volgens Sony aangedreven door dezelfde technologie die ook in zijn Bravia-tv's zit. De XZ3 draait op een Qualcomm Snapdragon 845, heeft 4GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte en een accu met capaciteit van 3330 mAh.

De selfiecamera heeft een resolutie van 13 megapixel, aan de achterkant zit een 19 megapixelcamera. Die camera heeft net als veel andere premium toestellen een stand die scherptediepte simuleert en de achtergrond van foto's wazig maakt, bij Sony heeft dat de Bokeh-functie. Om te zorgen dat gebruikers geen fotomoment missen, wordt de camera automatisch geopend als de XZ3 horizontaal wordt gehouden.

De XZ3 is vanaf 5 oktober te koop in de kleuren wit, zwart, donkergroen en bordeauxrood voor 799 euro.

Nieuwe tv's, koptelefoon en camera

Sony heeft daarnaast nog allerlei nieuwe producten aangekondigd tijdens IFA. Zo zijn nu de prijzen bekend van de eerder getoonde premium tv's met speciale Netflix-modus. Het LCD-model met traditionele voet is er in 65 en 75 inch, voor 3000 en 5000 euro. Het oled-model heeft speakers die in het scherm zitten gebouwd en een voet die op die van een fotolijstje lijkt. De tv is er in 55 en 65 inch, voor 3.300 en 4.500 euro. De tv's zijn vanaf vandaag vooruit te bestellen.

Ook heeft Sony een nieuwe versie van zijn veelgeprezen koptelefoon met active noise cancellation. De Sony WH-1000X is er vanaf oktober in een Mark 3-uitvoering, met verbeterde noise cancelling, een licht vernieuwd ontwerp en de overstap van micro-usb naar usb-c voor opladen. Snelladen kan: 10 minuten laden is goed voor vijf uur gebruik. Op één volle lading moet de 1000XM3 30 uur meegaan, met noise cancelling ingeschakeld.

De noise cancelling is verbeterd met een nieuwe HD Noise Cancelling Processor QN1. Sony claimt vier keer betere prestaties dan bij het model van vorig jaar. Dat zou indrukwekkend zijn, want ook het model van vorig jaar was volgens onze Bright Stuff-producttest al beter dan concurrerende modellen.

Compactcamera's

Sony heeft ook nog twee nieuwe compactcamera's aangekondigd. Uiterlijk lijken de nieuwe DSC-HX95 en DSC-HX99 op de onder vloggers populaire RX100-lijn. De prijs ligt met respectievelijk 500 en 520 euro op minder dan de helft van de kosten van de nieuwste RX100. Daarmee ziet Sony de camera als een instapmodel voor onder meer vloggers of mensen die reisfoto's willen maken.

Beide camera's nemen op in 4K, en hebben een kantelbaar touchscreen voor selfies en vloggen.