'Uber ontwikkelt zijn eigen step'
Deelsteppen

'Uber ontwikkelt zijn eigen step'

31-08-2018 14:16 Laatste update: 16:42

In navolging van startups als Bird en Lime die de wereld proberen te veroveren met deelstepjes stort nu ook Uber zich op de ontwikkeling van een eigen step.

Dat verklaren ingewijden tegenover persbureau Bloomberg. Het stepjesproject wordt geleid door Jump Bikes, de startup die Uber in april voor meer dan 100 miljoen dollar heeft overgenomen. Jump biedt in verschillende steden deelfietsen aan met elektrische ondersteuning.

Uber heeft vergunningen aangevraagd voor een deelstepjesdienst in Santa Monica en San Francisco. Voor die dienst importeert Uber stepjes uit China die het voorziet van het logo van Jump. Daarnaast heeft Uber geïnvesteerd in Lime. Via de Uber-app is het mogelijk om een Lime-step te reserveren. Een zelfontwikkelde step zou dan ook een logische vervolgstap zijn.

Vandalen

Hoewel Uber en Jump het project niet tegenover Bloomberg willen bevestigen, spreekt het hoofd productontwikkeling van Jump, Nick Foley, wel over de ontwerpproblemen waar de ontwikkelaars van deelstepjes tegenop lopen. Zo is volgens Foley belangrijk om de remkabels van de stepjes goed te verbergen zodat ze niet gesaboteerd kunnen worden door vandalen.

Weerstand

In veel steden bestaat er de nodige weerstand tegen de deelstepjes, net zoals die ook in bijvoorbeeld Amsterdam ontstond toen er opeens grote aantallen deelfietsen in het straatbeeld opdoken. Bij een protest tegen tech-bedrijven eerder dit jaar in San Francisco wierpen demonstranten een blokkade op met elektische stepjes.

In veel steden, waaronder in San Francisco, mogen bedrijven alleen nog maar deelstepjes aanbieden als ze daarvoor een vergunning hebben. Ook het aantal toegestane stepjes is beperkt. Te beperkt naar de smaak van Jump-oprichter Ryan Rzepecki, die naar eigen zeggen op zoek is naar een stad waar het bestuur hem toestaat om tienduizend deelstepjes aan te bieden.

In Nederland illegaal

Legaal elektrisch steppen is in Nederland overigens nog bijna onmogelijk. De Amerikaanse aanbieder van elektrische deelsteppen Bird heeft zijn Europese hoofdkantoor wel in Amsterdam gevestigd, maar biedt zijn diensten vanwege de regelgeving in ons land nog niet aan.

Kijk ook onze video over de regels rond elektrische steppen.

Kijk ook onze review van de elektrische step van Xiaomi.