Vanaf 2019 worden 'slimme' autosleutels gekeurd
Keyless-autokraak

Vanaf 2019 worden 'slimme' autosleutels gekeurd

03-09-2018 10:02 Laatste update: 10:02

Kiwa SMC, de keuringsinstantie voor autobeveiliging, gaat vanaf 2019 auto's met 'slimme' sleutels keuren. Dat heeft gevolgen voor de diefstalverzekering. 

Veel moderne auto's beschikken over sleutels die je autoportieren automatisch openen als je in de buurt komt. Dat kan handig zijn, maar die systemen zijn ook vaak door dieven te kraken. Kiwa SMC, de keuringsinstantie voor autobeveiliging, gaat vanaf volgend jaar nieuwe auto's die vaak via deze methode worden gestolen, afkeuren, meldt de NOS.

Eigenaren van auto's waarvan het keyless-entry-systeem is afgekeurd zouden bij schade of diefstal mogelijk geen uitkering krijgen van de verzekering. Hoewel huidige auto's met onveilige systemen niet achteraf gekeurd worden, krijgen de eigenaren bij inbraak mogelijk ook geen uitkering omdat er geen braaksporen te zien zijn.

Het kraken van de keyless entry is niet erg moeilijk. Een hobbyist met een beetje soldeertalent kan voor om en nabij de 300 euro een apparaatje maken om keyless entry te kraken. Het apparaat versterkt het signaal tussen auto en de sleutel. Als de sleutel bijvoorbeeld netjes aan een sleutelrekje binnen in de gang van het huis hangt, dan zal het kastje dat signaal oppikken en als een versterker doorseinen naar de geparkeerde auto op straat die de deuren opent omdat het lijkt alsof de sleutels vlakbij zijn.

Eigenaren van auto's die worden afgekeurd, kunnen zelf in overleg met hun verzekering een goedgekeurd beveiligingssysteem laten installeren.