'Netflix wordt verplicht 30 procent EU-content aan te bieden'
Nieuwe EU-regels

'Netflix wordt verplicht 30 procent EU-content aan te bieden'

04-09-2018 18:55 Laatste update: 20:36

De kans is erg groot dat Netflix en andere videodiensten 30 procent van hun aanbod uit Europese films en series moeten laten bestaan. Dat zegt een hoge ambtenaar van de Europese Commissie.

Videodiensten als Netflix en Amazon Prime Video moeten er mogelijk voor gaan zorgen dat minimaal 30 procent van de aangeboden content uit de Europese Unie komt. De aanname van dit EU-voorstel noemt Roberto Viola, directeur-generaal Communicatienetwerken bij de Europese Commissie, tegenover Variety 'slechts een formaliteit'.

Viola verwacht dat het Europees Parlement instemt met het 'quotum' voor Europese content op videodiensten. De stemming over het voorstel is pas eind dit jaar.

Filmfonds

De streamingdiensten moeten zorgen voor de aankoop van genoeg EU-films of bijdragen aan nationale filmfondsen. Netflix wordt in Duitsland al verplicht tot het bijdragen aan zo'n fonds. Ook hoort bij de nieuwe regelgeving dat de Europese content door de diensten op een prominente plek wordt gepresenteerd.

Als het voorstel wordt aangenomen, kan het nog twintig maanden duren voordat het volledig is doorgevoerd. Volgende maand presenteert de Europese Commissie een overzicht met hoeveel EU-content er op dit moment bij de streamingdiensten te vinden is. 

Nederlandse Netflix-serie

Op dit moment zijn er al verschillende series en films te vinden in het Nederlands. Netflix heeft ook de eerste eigen Nederlandse series in de maak: in 2019 moeten zowel Undercover, over de xtc-handel op de grens van Nederland en België, als een serie met een plot over 'demonen in Amsterdam' op de dienst verschijnen.

De Nederlandse Raad van Cultuur riep afgelopen februari op dat diensten zoals Netflix en Amazon Prime Video ook moeten meebetalen aan Nederlandse filmproducties. De raad noemde een quotum van 15 procent content van Nederlandse makelij.