Dit is de Tesla-rivaal van Mercedes: de EQC
??

Dit is de Tesla-rivaal van Mercedes: de EQC

05-09-2018 06:51 Laatste update: 19:40

Mercedes-Benz heeft zijn eerste volledige elektrische auto onthuld. De EQC heeft een bereik van ongeveer 400 km en komt medio 2019 op de markt.

Mercedes-Benz heeft dinsdagavond in Stockholm zijn eerste volledig elektrische auto gepresenteerd. De EQC heeft twee elektromotoren en is vierwielaangedreven. De  elektrische SUV haalt op het volledig opgeladen 80 kWu-accupakket een afstand van circa 400 kilometer. De Tesla Model S is ook verkrijgbaar in uitvoeringen met tussen 85 en 100 kWu-accu's.

De elektrische Mercedes trekt op van 0 naar 100 km/u in 5 seconden en ondersteunt DC-snelladen, waarmee hij in 40 minuten tot 80 procent is bij te laden. De topsnelheid is 180 km/u en het gewicht is 2425 kg.

De EQC heeft volgens Mercedes-Benz een 'avant-garde electro-look'. Voorin zijn twee 10,3 inch schermen te vinden, achter een enkel stuk glas. De wagen beschikt over het nieuwe MBUX-infotainmentsysteem met spraakbediening en een serie veiligheidsfeatures. 

Prijs nog onbekend

De prijs is nog niet bekend. Medio 2019 staan de elektrische Mercedes-auto's bij de dealers. Mercedes-Benz biedt ook een thuisaccu aan waarmee de auto drie keer sneller dan via een stopcontact is op te laden. 

Mercedes-Benz-ceo Dieter Zetsche zegt dat het bedrijf 10 miljard euro in het EQ-merk investeert en meer dan een miljard in de productie van accu's. 

Eerste, maar niet de laatste

De EQC is de eerste volledig elektrische auto van Mercedes, maar er moeten er nog vele volgen. Moederbedrijf Daimler investeert volgens topman Dieter Zetsche meer dan 10 miljard euro in elektrisch rijden en nog eens 1 miljard in de productie van batterijen.

Vanaf 2025 moet er van ieder Mercedesmodel ook een elektrische variant rondrijden. Om die investeringen te kunnen betalen, bezuinigt het bedrijf de komende jaren 4 miljard. "Er is geen alternatief voor inzetten op elektrische auto's, we gaan all-in", zei Zetsche tijdens de presentatie volgens Bloomberg.

Toch zal Daimler voorlopig zeker geen compleet elektrisch bedrijf worden. Het bedrijf heeft namelijk vorig jaar geïnvesteerd in een hele nieuwe serie verbrandingsmotoren.

Veel concurrentie

Ook andere grote autofabrikanten hebben de afgelopen tijd aangekondigd om een flinke omslag te maken. Volkswagen zegt maar liefst 70 miljard euro te gaan pompen in elektrificatie en ook Volvo wil van iedere model een (deels) elektrische variant op de markt brengen.

De concurrentie voor Tesla neemt zeker in het luxesegment toe, terwijl de pionier van het elektrisch rijden moeite blijft houden met het produceren van de Tesla Model 3: het goedkopere model voor de massa's.

Audi

Later deze maand presenteert Audi de elektrische E-tron. Bekijk ook onze video over de strijd tussen Audi en Tesla.

Volg hier onze updates over elektrische auto's. En subscribe je op ons YouTube-kanaal voor onze video-reviews van auto's.