Dutch green design

High-tech groente verbouwen in zelfvoorzienende kas

Power plant van Marjan van Aubel vertegenwoordigt Nederland op de London Desgn Biennale
6 september 2018 om 20:41
Laatste update: 7 september 2018 om 09:35

De zelfvoorzienende high-tech broeikas van een Nederlandse ontwerper is een van de hoogtepunten van de London Design Biennale.

Het designproject Power Plant is een concept voor een high-tech boerderij, die een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het wereldwijde energie- en voedselprobleem. Power Plant vormt de komende weken het Nederlandse paviljoen op de London Design Biennale. Tech-ontwerper Marjan van Aubel heeft het klassieke Somerset House omgebouwd tot een ruimte vol kleine plantjes. Je ziet een paars verlichte zaal die het midden houdt tussen een ruimtestation en een kas.

Overal kweken

De truc zit hem in het glas. Het glazen dak is gemaakt van solar glass, dat met zonnecellen energie opneemt. Terwijl de glastuinbouw nu heel veel elektriciteit verbruikt om planten van licht en het juiste klimaat te voorzien, toont Power Plant een zelfvoorzienende kas. De zonne-energie stuurt een hydroponisch systeem aan, dat voedselrijk water rondpompt. In aanvulling op het natuurlijke zonlicht bevorderen gekleurde ledlampen de plantengroei, met een veel snellere oogst tot gevolg.

Met Power Plant laat Van Aubel zien dat we voedsel kunnen verbouwen op plekken die daartoe nu ongeschikt zijn. Een kantoordak, een woestijn, een afgelegen locatie, alle plekken waar geen elektriciteit voor handen is. Met botanische tech is overal voedsel te kweken.

Zonne-energie

Het is niet de eerste keer dat Van Aubel iets ontwerpt met zonne-energie. In 2012 kwam ze met een servies met zonnecellen, in 2014 scoorde ze een hit met een oplaadtafel en daarna volgde het stroom opwekkende glas-in-lood raam

De internationale designwebsite Dezeen zette het project van Van Aubel in de top 10 van de London Design Biennale. Power Plant is daar nog tot en met 23 september te zien.