Kansspelautoriteit praat met game-sector over gokken
Lootboxes en meer

Kansspelautoriteit praat met game-sector over gokken

06-09-2018 19:06 Laatste update: 07-09-2018 08:08

De Nederlandse Kansspelautoriteit gaat in oktober om tafel met bedrijven uit de game-sector over de aanpak van gokken in games.

Eind 2017 was er voor het eerst sprake van een onderzoek van de Nederlandse Kansspelautoriteit naar gokken in games. Aanleiding is de groeiende populariteit van zogenoemde lootboxes in games. De virtuele schatkistjes kosten echt geld en bevatten voorwerpen die gamers willen, maar van tevoren is onduidelijk wat er in de kistjes zit. Dat lijkt volens de toezichthouder op gokken. In april werden er al enkele makers van games op de hoogte gebracht van de onderzoeksresultaten, zodat zij hun games konden aanpassen.

Nu nodigt de Kansspelautoriteit marktpartijen en andere betrokkenen in de game- en goksector uit om te praten over "de toenemende vermenging van gaming en gambling". Partijen kunnen zich tot 11 september inschrijven. De Kansspelautoriteit wil met de betrokken partijen bespreken wat mogelijke oplossingen zijn voor de groeiende rol van gokelementen in games.

Nieuwe waarschuwing

De autoriteit wil onder meer bespreken of het zin heeft om games en kansspelen strikt te scheiden. Ook wordt een mogelijke beperking op reclame voor games met gokelementen besproken, een leeftijdsclassificatie en meer voorlichting.

Eind augustus werd bekend dat de Europese instantie die de leeftijdsclassificaties voor games bepaalt met een nieuwe melding voor games met in-game-aankopen komt. Het pictogram met een handje met betaalkaart moet voor ouders duidelijk maken dat het spel dat zij of hun kind koopt, ook na aankoop nog extra betaalde elementen kan bevatten. Het gaat daarbij nadrukkelijk om zaken als lootboxes.