Apple presenteert drie iPhones zonder knop
Xs, Xs Max en Xr

Apple presenteert drie iPhones zonder knop

12-09-2018 18:58 Laatste update: 13-09-2018 09:05

Apple heeft vanavond drie nieuwe iPhones gepresenteerd: de iPhone Xs, de grotere Xs Max en de goedkopere iPhone Xr. De knop onder het scherm verdwijnt: de drie nieuwe telefoons ontgrendel je met je gezicht.

Apple maakt bij zijn drie nieuwe iPhones opnieuw gebruik van FaceID, de gezichtsherkenningstechnologie die al in de iPhone X zit.

Met de nieuwe iPhones komt er een einde aan de thuisknop met vingerafdrukscanner, die sinds 2013 in de iPhone zit. De iPhone 8 van vorig jaar is de laatste iPhone met zo'n ronde knop onder het scherm.

Opvolger van iPhone X

De iPhone Xs is de opvolger van de iPhone X en beschikt over een even groot 5,8 inch-scherm. De grotere variant, de iPhone Xs Max, heeft een 6,5 inch-scherm (16 centimeter hoog en 7 centimeter breed) . Het gaat in beide gevallen om een zogeheten oled-scherm, dat mooiere kleuren biedt dan een 'normaal' lcd-scherm. 

De iPhone Xs (links) en iPhone Xs Max

Beide smartphones hebben hetzelfde uiterlijk als de iPhone X: een groot scherm dat de voorkant bedekt met een inkeping aan de bovenkant, ook wel de 'notch' genoemd.

Aan de achterzijde vind je opnieuw een dubbele camera, waarmee je mooie portretfoto's schiet. Die functie is ook verbeterd: je kunt na het schieten van een foto de achtergrond waziger of juist minder wazig maken.

De iPhone Xs Max is de grootste iPhone ooit met een 6,5 inch-scherm.

Volgens Apple zijn veel onderdelen van de iPhone Xs en Xs Max verbeterd, waaronder een beter scherm met hoge beeldverversing waardoor iOS vlotter aanvoelt. Ook hebben de toestellen krachtigere stereospeakers en een sneller werkende FaceID-ontgrendeling. 

De iPhone Xs en Xs Max komen in de kleuren wit, zwart en goud. Er komt ook een variant met 512GB opslagruimte. De prijzen beginnen bij 1159 euro voor de 64GB-versie van de iPhone Xs en 1259 euro voor de 64GB-variant van de iPhone Xs Max. De smartphones zijn vanaf 14 september in Nederland te bestellen. 

Goedkopere iPhone XR

De iPhone Xr is voorzien van een goedkoper lcd-scherm en maar één camera aan de achterzijde. Hij komt in zes verschillende kleuren (zwart, wit, rood, geel, roze en blauw) en heeft hetzelfde design als de twee andere iPhones. Het scherm is met 6,1 inch wat groter dan de normale iPhone Xs, maar kleiner dan de Xs Max.

iPhone XR

De iPhone Xr heeft volgens Apple een zeer lange accuduur: zo'n 1,5 uur langer dan de iPhone 8 Plus, de Apple-smartphone die nu het langst meegaat. De opslagruimte begint bij 64GB opslagruimte en loopt op tot 265GB.

De prijs van de iPhone Xr begint bij 859 euro. Het toestel is vanaf 19 oktober in Nederland te koop.

Apple Watch

Ook kondigt Apple de nieuwe Apple Watch Series 4 aan. Het slimme horloge heeft een groter scherm met een hogere resolutie, waardoor er meer informatie op past. Het knopje aan de zijkant en de speaker hebben ook een update gekregen: je voelt nu trillingen als je aan het knopje draait, en het geluid uit de Apple Watch klinkt een stuk harder.

De Apple Watch Series 4 heeft een groter scherm dan zijn voorgangers.

De nieuwe Apple Watch herkent of je valt en toont dan een SOS-melding waarmee je de hulpdiensten belt en je zelfgekozen contactpersoon op de hoogte brengt. Dit gaat automatisch als de Apple Watch merkt dat je niet meer kunt bewegen. 

Je hartslag wordt ook door de nieuwe Apple Watch in de gaten gehouden. Het slimme horloge herkent een te lage of onregelmatige hartslag, en kan zelfs een elektrocardiogram (hartfilmpje) tonen. Een elektrocardiogram wordt onder andere in het ziekenhuis gebruikt.

De Apple Watch kan een hartfilmpje maken.

Met 18 uur heeft de Apple Watch Series 4 dezelfde accuduur als zijn voorganger. Hij komt beschikbaar in de kleuren lichtgrijs, donkergrijs en goud. 

De Apple Watch Series 4 is vanaf 14 september te bestellen voor 429 euro. Op 21 september wordt het slimme horloge geleverd.

Apple-designer Jony Ive (links) met Apple-ceo Tim Cook.

Erwin van der Zande, hoofdredacteur van techsite Bright, is op uitnodiging van Apple aanwezig bij de presentatie van de nieuwe iPhones. "Dit is duidelijk een tussenjaar voor de iPhone. De X was vorig jaar de vernieuwing, de Xs dit jaar de verfijning en de Xs Max en Xr de verbreding."

"De Apple Watch heeft wel een nieuwe look, maar die is minimaal. De kast is flink groter en wat dunner dan zijn voorgangers. Ik twijfel nog of meer ook daadwerkelijk beter is. In elk geval passen de oude bandjes nog."

Volgens Van der Zande ontbraken nog wel twee langverwachte producten: de nieuwe AirPods, Apples draadloze oordopjes, en de oplaadmat AirPower, waarmee je je iPhone, Apple Watch en AirPods draadloos oplaadt. "Ik verwacht dat we daar dit najaar, voor de feestdagen in elk geval, meer over zullen horen."