Negen maanden cel voor neprecensies op TripAdvisor
8000 euro boete

Negen maanden cel voor neprecensies op TripAdvisor

14-09-2018 12:55 Laatste update: 12:56

Een Italiaan is tot negen maanden gevangenis veroordeeld omdat hij horeca aanbood om neprecensies te schrijven op TripAdvisor.

Daarnaast moet hij 8000 euro betalen, bepaalde de rechtbank van Lecce. De straf werd al in juni opgelegd, maar werd pas deze week bekend. Volgens TripAdvisor heeft de man, die voor zijn activiteiten het bedrijfje Promo Salento had opgericht, meer dan duizend keer geprobeerd om nepreviews achter te laten onder een valse naam, meldt The Guardian.

Het onderzoek naar de man begon in 2015 toen TripAdvisor berichten ontving van bedrijven die een aanbod hadden gekregen van Promo Salento om tegen betaling neprecensies te schrijven. De recensie-site deelde de informatie met de Italiaanse politie en justitie die een onderzoek instelden.

Half miljoen euro boete

TripAdvisor is opgetogen over de uitspraak van de Italiaanse rechtbank. “We steken veel tijd en geld in fraudepreventie, maar we kunnen het niet allemaal alleen doen. Daarom werken we graag samen met toezichthouders en opsporingsdiensten”, aldus Brad Young van TripAdvisor tegenover The Guardian.

In 2014 legde de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM nog een boete van een half miljoen euro op aan TripAdvisor, omdat het bedrijf te weinig actie ondernam tegen nepbesprekingen. Sindsdien heeft TripAdvisor naar eigen zeggen actie ondernomen tegen meer dan zestig bedrijven die tegen betaling neprecensies plaatsen.