Nederlandse providers willen eSIM nog niet ondersteunen
Ingebouwde sim

Nederlandse providers willen eSIM nog niet ondersteunen

17-09-2018 17:50 Laatste update: 19-09-2018 08:27

Bram van Dijk

De nieuwe iPhones hebben een ingebouwde simkaart, maar in Nederland heb je er voorlopig niks aan. De grote providers weigeren deze eSIM te ondersteunen.

Hij zit er al jaren aan te komen: de eSIM. Maar met de introductie van de ingebouwde elektronische simkaart in de nieuwe iPhones, bereikt deze technologie straks echt de massa.

Nederlanders blijven vooralsnog echter verstoken van de nieuwigheid: de grote providers hebben geen plannen om iets met de eSIM te doen. Dat laten woordvoerders van Vodafone, KPN en T-Mobile aan Nu.nl weten.

Met de ingebouwde simkaart kunnen gebruikers makkelijk van provider wisselen zonder dat er een fysieke nieuwe simkaart voor nodig is. De eSIM is ontwikkeld door GSMA, de internationale belangenbehartiger voor providers.

Dual sim

Door de ingebouwde simkaart in de nieuwe iPhones is het in theorie mogelijk om nog een extra, fysieke simkaart in de telefoon te stoppen, waardoor je met één telefoon van twee verschillende abonnementen gebruik kan maken.

Dat is handig als je bijvoorbeeld je zakelijke telefoon ook privé wilt gebruiken. Door het uitblijven van ondersteuning voor e-sim gaat deze vlieger in Nederland nog niet op.

'Markt te klein'

Volgens T-Mobile is in Nederland de markt nu nog te klein om aan de slag te gaan met de technologie. Maar onderzoeksbureau Telecompaper laat weten dat het waarschijnlijk vooral een commerciële keuze is. Providers vrezen dat ze klanten kwijtraken als het wisselen van aanbieder makkelijker wordt.

Nederlanders kunnen wel van de eSIM in de iPad gebruik maken. Aanbieder Truphone biedt data-bundels tot 3 gigabyte per maand aan.