Amazon brengt Alexa ook naar magnetrons en auto's
Slimme magnetron

Amazon brengt Alexa ook naar magnetrons en auto's

21-09-2018 10:24 Laatste update: 16:51

Amazon heeft een hele serie nieuwe apparaten aangekondigd die werken met de spraakassistent Alexa, waaronder een spraakgestuurde magnetron en een gadget voor in de auto.

Tijdens een evenement in Seattle kondigde Amazon donderdagavond nieuwe versies aan van zijn slimme Echo-speakers aan. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe spraakgestuurde apparaten voor thuis en in de auto. Met de waslijst aan aankondigingen probeert Amazon, ooit de onbetwiste voorloper op het gebied van slimme speakers, zich de toegenomen concurrentie van onder meer Google en Apple van het lijf te houden.

Hoewel Amazon marktleider blijft, merkt het bedrijf wel dat de concurrentie toeneemt. Uit cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics bleek dat Amazon in de eerste drie maanden van dit jaar een marktaandeel had van 44 procent op de markt van slimme speakers. Een jaar eerder was dat nog 82 procent. 

Nieuwe Echo-speakers

Amazon komt onder meer met nieuwe versies van de speakers Echo Show, Echo Dot en Echo Plus. De Echo Show heeft een groter, 10 inch hd-scherm en verbeterde luidsprekers gekregen. 

Ook de geluidskwaliteit van de Echo Dot en de Echo Plus is verbeterd. De 50 dollar kostende Echo Dot kan 70 procent luider dan het vorige model. De duurdere Echo Plus is bovendien voorzien van een ingebouwde temperatuursensor.

De Show, Dot en Plus zijn allemaal vanaf 11 oktober verkrijgbaar. Vanaf die datum is ook de Echo Sub te koop: een subwoofer die is te koppelen aan een Echo- of Echo Plus-speaker.

Amazon verkoopt de slimme speakers ook aan Nederlanders via zijn Duitse webwinkel, maar mogelijk zijn niet alle Echo-producten beschikbaar voor verzending naar Nederland. 

Sonos-alternatief en autogadget

Ook presenteerde Amazon enkele apparaten die bestaande audio-apparatuur en speakers kunnen voorzien van Alexa, zoals de Echo Input. De 35 dollar kostende ronde gadget beschikt hiervoor over vier microfoons. Het apparaat, dat zelf niet over een ingebouwde luidspreker beschikt, is met een 3,5 mm-aansluiting of Bluetooth op bestaande speakers aan te sluiten.

Het bedrijf kondigde daarnaast de nieuwe Echo Link en Echo Link Amp aan, die zijn aan te sluiten op receivers en versterkers. Daardoor kunnen gebruikers via de Alexa-app of andere Echo-speakers bijvoorbeeld muziek afspelen op hun stereosystemen. Muziek is tegelijkertijd in meerdere kamers af te spelen. Daarmee biedt Amazon een alternatief voor Sonos. Het aandeel van Sonos sloot 3 procent later na de aankondiging.  

Als je je huis verlaat en in de auto stapt, kun je vervolgens gebruikmaken van Echo Auto, een kleine gadget voor op het dashboard.

Magnetron en klok

Voorts komt er op 14 november een spraakgestuurde magnetron (60 dollar) aan, waarbij je met gesproken opdrachten bijvoorbeeld een kop koffie kunt opwarmen of popcorn kunt maken.

Voor de eveneens aangekondigde Alexa-klok, de Echo Wall Clock, die je bijvoorbeeld kan waarschuwen wanneer je van huis moet, is nog geen introductiedatum bekend.