Review Spider-Man voor PS4: beste superheldengame ooit
Slingeren in NYC

Review Spider-Man voor PS4: beste superheldengame ooit

20-09-2018 20:11 Laatste update: 20:41

De Spider-Man-game voor de PlayStation 4 slingert alle andere superheldengames voorbij, vindt Jan Meijroos.

Of je de comics nu wel of niet hebt gelezen, de films, de reboots en de re-reboot nu wel of niet hebt gezien, Spider-Man kent iedereen. De slingerende superheld die in de laatste film - Homecoming - perfect opnieuw tot leven werd gewekt, heeft instant iets sympathieks. Hij is een tikje stuntelig in zijn privéleven en ondanks zijn superkrachten is hij geen macho kleerkast die met one-liners en rollende spierballen het publiek imponeert.

Spider-Man moet het hebben van zijn lenigheid en acrobatiek, zijn instinct en zijn slingerende snufjes. En daarnaast is het gewoon een hele aardige kerel die het beste met iedereen voor heeft, maar daardoor juist de boel onbedoeld in de war schopt.

Batman Arkham

Hoe anders dan Batman - de grommende vleermuisheld die na de perfecte Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan de weg weer een beetje kwijt is. Op gamegebied zorgden de Batman Arkham-games enkele jaren geleden voor nieuw elan. Het subgenre ‘superhelden-game' was tot dan toe pover: licentiespellen die op zijn best aardig waren, maar nooit echt boven de gemiddelde merchandise-vehikels uit wisten te stijgen.

Hoe anders werd dat toen de Engelse studio Rocksteady zich roerde. De Arkham-games waren grimmig, oogden spectaculair en wisten met een combinatie van sluipen, knokken en een keur aan gevechten met superschurken miljoenen gamers te behagen. De lat lag hoog.

Het voelt meteen goed

Spider-Man haalt het niveau van de Batman Arkham-games met gemak en gaat daar zelfs overheen. Waren de games rond de vleermuis-antiheld behoorlijk donker, Spider-Man is veel lichter van toon, zonder aan diepgang in te boeten.

De game voelt van meet af aan enorm goed aan. Al na drie minuten slinger je door New York en voel je je dé held op het scherm, omdat het er allemaal zo simpel uit ziet.

Uitdagende gameplay

Daar zit dan ook de grote verdienste van gamestudio Insomniac. De Spider-Man-game van deze ontwikkelaar biedt de Spidey-fan van het eerste uur een schat aan fanservice met speciale Spider-Man-kostuums waar tussen gewisseld kan worden. Het is enerzijds een ode aan de rijke historie Spider-Man-comics en diens spin-offs, maar dient ook een gameplay-doel: ieder kostuum heeft een speciale kracht.

Daarnaast unlock je al spelend verschillende moves en extraatjes waardoor de gameplay interessant en uitdagend blijft.

Neem daarbij de verschillende bijpersonages, gave eindbazen en superschurken én ruimte voor de verhalen van Peter Park achter het Spider-Man-kostuum, en je hebt een uitstekende game. Eentje die ook erg geschikt is voor gamers die niet veel hebben met superheldengames.