'Amerikaanse leger wil 100.000 AR-brillen kopen'
Augmented reality

'Amerikaanse leger wil 100.000 AR-brillen kopen'

24-09-2018 08:07 Laatste update: 19:13

Het Amerikaanse leger overweegt ruim honderdduizend augmented-reality-headsets voor soldaten te kopen. Met de Microsoft HoloLens of de Magic Leap zouden militairen vijanden sneller moeten detecteren.

De makers van de twee belangrijkste augmented-reality-brillen, Microsoft en de startup Magic Leap, zijn in gevecht om de nieuwe leverancier van het Amerikaanse leger te worden. Volgens Bloomberg zijn zowel de Hololens van Microsoft als de bril van Magic Leap in de race om een grote bestelling binnen te slepen. Beide headsets projecteren beelden over de werkelijkheid.

Het Amerikaanse leger zou namelijk meer dan 100.000 AR-brillen willen aanschaffen. In het voorstel staat dat de brillen gebruikt gaan worden om 'de dodelijkheid te vergroten door de vijand beter te detecteren'. 

Ook in het veld

Tijdens de training worden echte oorlogssituaties nagebootst zoals chemische aanvallen, waarin de bril moet helpen met beslissingen maken. De volledige training wordt opgenomen, zodat deze achteraf kan worden nabeschouwd.

Verder zouden de brillen ook in het veld gebruikt kunnen worden, zowel overdag als in de nacht. Zo kan er bijvoorbeeld een kaart van de omgeving in de bril worden weergegeven.

'Magic Leap de beste papieren'

Microsoft bevestigt dat er gesprekken zijn met het leger, Magic Leap wil niet reageren. Naast deze twee bedrijven waren er nog 23 andere bedrijven uitgenodigd op gesprek. Volgens ingewijden zou Magic Leap om dit moment de beste papieren hebben.

Het is onduidelijk of de brillen aan de technische eisen van het leger kunnen voldoen. Op dit moment zijn alleen nog testbrillen van Magic Leap op de markt voor ontwikkelaars en daar is al kritiek op gekomen.

Bright test de Magic Leap

Bright heeft de Magic Leap-bril als een van de eerste media getest: