Robotisering

Deze robot-obers worden bestuurd door invaliden

Robot-obers moeten voor werk voor invaliden zorgen
24 september 2018 om 16:23
Laatste update: 24 september 2018 om 18:07

In Tokio opent binnenkort een café waar je wordt bediend door robots, aangestuurd door invalide mensen die zelf niet kunnen serveren.

Dat robots niet altijd banen hoeven in te pikken, blijkt uit een proef in Japan. Daar opent de robotmaker Ory Laboratory een café waar mensen met een beperking een robotserveerder kunnen besturen. De robots zijn ook helemaal middels oogbewegingen te besturen, schrijven Japanse media. Daardoor zijn ze ook te bedienen door mensen die door spierziektes bijna helemaal verlamd zijn.

De robots heten OriHime-D, zijn 1,20 meter groot en bevatten een camera en een speaker. Het Japanse Ory Laboratory maakt ook de OriHime, een robot die vooral wordt gebruikt in kantoren om iemand op afstand te vertegenwoordigen.

Het robotcafé draait eind november proef. Mocht het een succes zijn, dan wil de robotfabrikant een permanent robotcafé openen in 2020, als de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio plaatsvinden.

Andere robothulpjes

Het is te hopen voor de OriHime-D dat het hem beter vergaat dan de meeste robots die horecawerk doen. Zo ging de hamburgerrobot voortvarend van start, maar werd hij alweer snel ontslagen. Ook robot Fabio, die verlichting moest bieden in een Engelse supermarkt, hield het niet langer dan een week vol.