Deze nieuwe HP-laptop is van leer
Eerste indruk

Deze nieuwe HP-laptop is van leer

01-10-2018 16:41 Laatste update: 06-02-2019 17:35

Stijn Goossens

HP lanceert een opvallende 2-in-1-laptop met een behuizing van leer. Bright heeft deze HP Spectre Folio al in handen gehad. Een eerste indruk.

De HP Spectre Folio is van buiten volledig van leer gemaakt en lijkt op een soort leren map, als hij op tafel ligt. Leer is al vaker gebruikt in mobiele apparaten, denk bijvoorbeeld aan de LG G4. Bij de HP Spectre Folio vormen de aluminium binnenkant, het scherm en de leren buitenkant een geheel dat door een magnesium skelet bij elkaar gehouden wordt. De 2-in-1-laptop heeft een 13,3 inch scherm, is 15 mm dik en weegt 1,45 kg.

Er is veel tijd besteed aan de bewerking van het leer om het dagelijkse gebruik van de laptop te kunnen weerstaan, vertelden de ontwerpers aan Bright tijdens een perspresentatie in Londen. Dat zal moeten blijken als we de laptop testen. De laptop komt in twee kleurcombinaties. De versie met cognackleurig leer heeft een asgrijze binnenkant en de editie met bordeauxrood leer komt in combinatie met zilverkleurig aluminium. Meer kleurcombinaties worden volgens HP in de toekomst eventueel toegevoegd.

2-in-1

De nieuwe HP Spectre Folio is een 2-in-1 laptop en kan dus net als bijvoorbeeld de HP Spectre x360 als tablet en als laptop functioneren door hem om te vouwen. De Folio heeft echter een nieuwe vouwtechniek ten opzichte van huidige omklapbare 2-in-1 laptops. Het scherm springt magnetisch los en buigt voorover over het toetsenbord om in een tentmodus of tabletmodus te veranderen. Volgens de ontwerpers probeert HP met deze nieuwe techniek de drempel voor het 2-in-1-gebruik te verlagen, doordat het gemakkelijker zou zijn om tussen de verschillende modi te wisselen. De laptop voelt stevig aan en kan op je schoot of op de tafel blijven liggen terwijl je naar tabletmodus wisselt. Veertig magneten in de behuizing zorgen ervoor dat het omklappen makkelijk gaat en stevig aanvoelt. Verder wordt er een HP-stylus meegeleverd met de laptop.

Om de Folio in tabletmodus te krijgen, moet je het scherm over het toetsenbord naar voren vouwen. De laptopspeakers boven het toetsenbord zijn afgedekt. In samenwerking met Bang & Olufsen heeft HP de techniek achter het laptopgeluid uitgebreid, zodat het geluid volgens de ontwerpers ook in de tabletmodus een uitweg heeft. In de ronde vouw van het leer zit een klein cilinder verborgen die het geluid in de tabletmodus produceert. Een slim snufje, maar het klinkt nog wel wat minder dan de prima speakers boven het toetsenbord. 

Er is keuze voor twee schermresoluties: 4K of full-hd. Kies je voor 4K? Dan zul je wel moeten inleveren op de batterij. HP beweert dat het full-hd-model 18 uur meegaat, met het 4K-scherm is de accuduur 12 uur. Er zit geen aparte videokaart in, dus verwacht geen laptop met grafische kracht. Verder komt de Folio beschikbaar met zowel een achtste generatie i5- als i7-processor van Intel. Ook komt er een versie met ondersteuning voor 4G, die ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Veganistische collega's

De vraag is natuurlijk: is leer de toekomst voor je laptop? Waarschijnlijk niet. De ontwerpers vertelden veel over hun inspiratie uit de mode-industrie. HP presenteerde de laptops in Londen aan allerlei design- en modejournalisten, maar kreeg daarbij kritische vragen over het vrij ouderwetse gebruik van leer. "Dat zouden al mijn veganistische collega’s nooit kopen."

Het leer ziet er zeker stijlvol uit, maar duurzaam en diervriendelijk lijkt tegenwoordig meer interesse te hebben bij consumenten. Toch denk ik dat het 2-in-1-mechanisme dat HP heeft ontworpen wel een blijvertje is. Het ontwerp voelt stevig, vertrouwd en een stuk prettiger te gebruiken dan de huidige laptops waarbij hele schermen omgekanteld moeten worden. Ik moest in eerste instantie even wennen aan de sterke magneten die het scherm in de laptopstand vasthouden, maar ondanks dat het scherm flinterdun is, voelt het niet alsof je de laptop doormidden breekt.

Prijzen

De HP Spectre Folio kost rond de 1600 euro voor de versie met alleen wifi. De versie met 4G-ondersteuning kost rond de 1799 euro. HP brengt de laptop in januari 2019 in Nederland op de markt.

Of deze combinatie van leer en een 2-in-1-laptop zal aanslaan, is nog de vraag. Bright gaat de laptop binnenkort uitgebreider testen. Like ons op Facebook of volg ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven.

 

Foto's: Stijn Goossens voor Bright.