Microsoft lanceert nieuwe Surface-apparaten
Ook draadloze headset

Microsoft lanceert nieuwe Surface-apparaten

03-10-2018 09:44 Laatste update: 10:19

Microsoft heeft een aantal nieuwe producten in zijn Surface-lijn aangekondigd: een tablet, laptop, desktop-pc en voor het eerst ook een koptelefoon.

Microsoft breidt zijn Surface-lijn al jaren uit. Wat begon met één hybride laptop is nu een reeks aan Windows 10-apparaten. Dinsdagavond kondigde Microsoft in New York een serie nieuwe Surface-producten aan.

Surface Pro 6 en Surface Laptop 2

Zo komen er nieuwe versies van de Surface Pro en Surface Laptop. De grootste interne vernieuwing is de nieuwe achtste generatie Intel-processor, die in beide apparaten zit. De Surface Pro 6 is volgens Microsoft 67 procent sneller dan zijn voorganger en heeft een batterijduur van 13,5 uur. De Surface Laptop is zelfs 85 procent sneller dan zijn voorganger en gaat tot 14,5 uur mee op één batterijlading.

De grootste vernieuwing zit aan de buitenkant: beide apparaten zijn er nu ook in het zwart. Zowel de laptop als hybride tablet zijn verkrijgbaar in een fraaie matzwarte kleurstelling, waarbij ook de onderscheidende Alcantara-stoffen toetsenborden zwart zijn. De Surface Laptop 2 is er ook in de kleuren platina, bordeauxrood en kobaltblauw. Beide apparaten zijn vanaf 2019 in Nederland verkrijgbaar. De europrijzen zijn nog onbekend. De prijzen van de Surface Pro 6 beginnen in de VS bij 899 dollar en die van de Laptop 2 bij 999 dollar.

Draadloze koptelefoon met Cortana

Hoewel Surface tot nu toe altijd leek te wijzen op het prominente schermoppervlak van de apparaten, trekt Microsoft de lijn breder. Er wordt ook een draadloze koptelefoon aan het assortiment toegevoegd, compleet met noise cancellation. De Surface Headphones hebben ingebouwde ondersteuning voor spraakassistent Cortana.

Ook de volumeregelaar springt in het oog. Rond beide oorschelpen zit een ring. Draai aan de rechter en je regelt het volume, draai aan de linker en je stelt de mate van noise cancellation in. Dit moet het een stuk makkelijker maken om de ruisonderdrukking naar smaak en behoefte in te stellen.

Met tikken op de oorschelp kun je net als bij een aantal concurrenten pauzeren, het volgende nummer kiezen en de assistent oproepen. Opladen doe je met usb-c, opvallend want die aansluiting is nog steeds afwezig op alle andere nieuwe Surface-apparaten. Het is nog niet bekend wanneer en voor welke prijs de Surface Headphones verschijnen.

Surface Studio 2

De desktop-pc Surface Studio is ook vernieuwd. De opvallende computer is aan de buitenkant hetzelfde, met een opvallend scherm dat heel makkelijk gekanteld kan worden om als groot tekentablet te gebruiken.

Intern is er wel het nodige veranderd. Zo is het scherm 38 procent helderder dan de voorgaande Surface Studio, met 22 procent meer contrast. Dankzij een nieuwe videokaart biedt de Surface Studio 2 volgens Microsoft 50 procent betere grafische prestaties dan zijn voorganger. Ook de Surface Studio verschijnt pas volgend jaar in Nederland, voor een nog onbekende prijs. In de VS start de prijs bij 3499 dollar.

Samenwerking met smartphones

Microsoft maakte ook bekend dat Android-telefoons en iPhones beter kunnen samenwerken met Windows 10-apparaten. Die samenwerking wordt vanaf vandaag toegevoegd in de nieuwste update van Windows 10 met de nieuwe Your Phone-app, waarmee telefoonfuncties en bestanden op smartphones makkelijker zijn te gebruiken op Windows 10-computers.