Getest: snel wifi in kleiner formaat met Orbi Micro
Sneller wifi

Getest: snel wifi in kleiner formaat met Orbi Micro

10-10-2018 17:55 Laatste update: 15-10-2018 16:19

Een snel en betrouwbaar wifi netwerk in je huis kon je al eenvoudig opzetten met Netgear Orbi. Alleen waren die kastjes zo groot. Daarom testen we nu de dwergversie: Orbi Micro.

De afgelopen jaren zijn de mesh-netwerken opgekomen. Tot niet zo lang geleden probeerde je met één wifi-router dekking in je hele huis te krijgen. Als dat niet werkte, kon je een repeater inzetten. Het nadeel van die repeater was altijd al dat hij een deel van je bandbreedte opslokt om zijn werk te kunnen doen. Je netwerk wordt wellicht beter verspreid over het huis, maar ook een beetje langzamer.

Mesh-netwerken doen dat anders. Die gebruiken een eigen kanaal om intern over te communiceren, dat niet concurreert met de wifi. De snelheid blijft overal bijna gelijk, maar het bereik wordt toch vergroot. 

Het Orbi-systeem van Netgear is zo'n oplossing. Met twee of meer kastjes maak je overal in je huis het internet draadloos bereikbaar. Alleen waren die apparaten tot nu toe vrij groot en opvallend wit. En mag je ze niet verstoppen achter de boeken, omdat je bereik daar onder leidt.

Minder netwerkaansluitingen

De Orbi Micro verraadt in naam meteen wat Netgear heeft gedaan. Het zijn nog steeds witte kastjes, die je niet achter de boeken moet verstoppen, maar ze zijn wel een stuk kleiner. Wij testten de RBK23-set (€338) met daarin de kleine Orbi-router RBR20 en twee satellieten RBS20. Er is ook een setje dat RBK20 heet (€249) en één satelliet minder heeft.

De afmetingen zijn flink afgenomen. Van 22 centimeter hoog naar 17 centimeter hoog. En van 17 centimeter breed, naar 14 centimeter breed. De nieuwe kastjes zijn dus makkelijker te verstoppen in het interieur. Daarvoor lever je wel twee netwerkaansluitingen in. De RBK50 set heeft 4 aansluitingen, één om internet naar het kastje te leiden en drie om internet door te geven aan bedrade apparaten. De draadloze apparaten daarentegen houden een supersnelle verbinding. Je zou verwachten dat een kleinere behuizing tragere snelheden op zou leveren, maar metingen die ik online vond suggereren dat de Micro zelfs een beetje sneller is. In praktijk merk ik in ieder geval geen verschil tussen de reguliere Orbi en deze Micro. 

Mocht je de Orbi ergens neer moeten zetten, waar het formaat geen verschil maakt, dan is de grotere broer dus nog steeds de betere keuze. Ook omdat hij een USB-aansluiting heeft waar je bijvoorbeeld een printer op kan aansluiten en deze transformeert in een printer die voor iedereen op het netwerk is te gebruiken.

Overzichtelijke instellingen

Aan de webpagina waarmee je het netwerk kunt instellen is niets veranderd. Dat is nog steeds een overzichtelijk systeem waarmee je eenvoudig een gastnetwerk aanmaakt, extra satellieten toevoegt en ook de apparaten in je netwerk kan monitoren.

Er zijn eenvoudige opties voor ouders om een apparaat bijvoorbeeld alleen op specifieke momenten toegang tot het internet te geven. Er is ook nog een abonnementsdienst op Circle by Disney. Voor €5 per maand krijg je een geavanceerd filter. Omdat kinderen dat eenvoudig kunnen omzeilen door via een mobiel abonnement te surfen, lijkt me dat overigens geen wijze investering.

Getest: Netgear Orbi