SpaceX landt voor het eerst raket in Californië
Falcon 9

SpaceX landt voor het eerst raket in Californië

08-10-2018 08:55 Laatste update: 09:59

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wist al tientallen keren een raket te landen op een platform in zee en in Florida, maar vannacht lukte dat voor het eerst ook in Californië, vlakbij de plek waar de lancering plaatsvond.

Een langgekoesterde wens van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX is vannacht uitgekomen: een Falcon 9-raket is geland op een platform nabij het lanceringsplatform. Dat lijkt heel logisch, maar bij alle andere landingen had SpaceX geen toestemming om de Vandenberg Air Force Base hiervoor te gebruiken. Die toestemming werd nu wel gegeven.

Drie knallen

Omwonenden konden drie verschillende knallen horen bij de landing van de raket, schrijft The Verge. Verschillende onderdelen van de raket maken schokgolven bij het afremmen van de snelheid van het geluid naar stilstand.

Er werd daarom voorafgaand aan de landing een waarschuwing gestuurd naar alle omwonenden en bedrijven.

Twaalfde landing op de grond

Het is voor de 62ste keer dat een Falcon 9-raket de lucht in werd geschoten. Elf keer eerder landde een raket daarna weer op de grond, maar dat was aan de andere kant van de VS, in Cape Canaveral in Florida.

Dit was de zeventiende raket die SpaceX de lucht in schoot dit jaar. Daarmee nadert het bedrijf het eigen record van 18 raketten in één jaar. Het doel van 24 lanceringen in 2018 wordt waarschijnlijk niet gehaald.