Ford patenteert game-besturing voor zelfrijdende auto's
Zoals een racegame

Ford patenteert game-besturing voor zelfrijdende auto's

09-10-2018 08:19 Laatste update: 08:18

Een nieuw Ford-patent beschrijft een videogame-achtige bediening van zelfrijdende auto's, zodra passagiers de auto's zelf willen besturen.

De zelfrijdende auto van de toekomst heeft waarschijnlijk geen fysiek stuur meer. Toch zullen er momenten zijn dat je als passagier de zelfrijdende auto zelf wilt besturen, bijvoorbeeld op een privé-terrein dat niet in kaart is gebracht.

Ford heeft een patent toegekend gekregen dat twee manieren beschrijft hoe je met je smartphone een zelfrijdende auto zonder stuur kan besturen. De eerste modus heeft veel weg van de tiltbesturing van racegames op je smartphone. Door je telefoon links of rechts te hellen, stuur je de wielen van de toekomstige auto.

Touchscreen

De tweede modus maakt gebruik van het touchscreen van je smartphone, waarmee je met een vinger een stuur op het scherm beweegt. Om één van de twee besturingsmodi te mogen gebruiken moet je eerst toestemming van de computer krijgen. 

Je geeft alleen de richting aan, want de zelfrijdende auto zal de meeste taken zoals accelereren, remmen en obstakels vermijden nog steeds autonoom uitvoeren.

Veiligheid

Volgens Ford is dit patent een eerste uitwerking van ideeën rond zelfrijdende auto's, die voortdurend aan de ontwikkelingen zullen worden aangepast. 

Bovendien roept een dergelijke draadloze besturing weer allerlei vragen op over beveiliging en veiligheid. Kan een dief op afstand ook je auto overnemen en wat gebeurt er als het draadloze signaal van je smartphone naar de autocomputer tijdens het sturen uitvalt? Het zijn vragen waar de autofabrikanten nu al over moeten gaan nadenken als ze in de toekomst met een oplossing willen komen.

Zo werkt de techniek in zelfrijdende auto's