'Samsung werkt ook aan speciale chip voor kunstmatige intelligentie'
Slimmere smartphones

'Samsung werkt ook aan speciale chip voor kunstmatige intelligentie'

08-10-2018 11:35 Laatste update: 13:59

Nieuwe Samsung-apparaten moeten dankzij een nieuwe chip nog sneller berekeningen met kunstmatige intelligentie kunnen uitvoeren.

Uit een LinkedIn-profiel van een voormalige medewerker van Samsung blijkt dat het bedrijf bezig is met het ontwikkelen van een NPU, een Neural Processing Unit-chip, een variant op de traditionele CPU. Volgens het Twitter-bericht van Ice Universe zou Samsung de chip klaar hebben.

Daarmee volgt Samsung onder andere Apple en Huawei, die al smartphones met speciale chips gericht op kunstmatige intelligentie hebben uitgebracht. Huawei gebruikt die chip onder andere voor beeldherkenning van de camera, zodat de telefoon automatisch kleurinstellingen kan aanpassen op basis van de situatie. De nieuwste Huawei-chip zou 4500 afbeeldingen in 1minuut moeten kunnen herkennen.

Mogelijk niet voor smartphone

Uit het LinkedIn-profiel blijkt verder niet of de chip bedoeld is voor de smartphone, maar gezien de concurrentie zou dat logisch zijn. De veelgebruikte Snapdragon 845-chip van Qualcomm zou ook met een NPU-variant op de markt gaan komen, zo stelt Android Autority.

Samsung zou de chip kunnen gebruik voor extra kracht voor de spraakassistent Bixby of voor ondersteuning van de camera in de aanstaande Galaxy S10-telefoon, die begin 2019 wordt verwacht. Telefoons zouden met de nieuwe chip sneller worden en minder energie gebruiken.

AI in televisies

Overigens gebruikt Samsung ook kunstmatige intelligentie in zijn nieuwe 8K-tv's voor het automatisch opwaarderen van beelden. 

Getest: de Samsung Galaxy Note 9