Twintig jaar celstraf voor beheerder marktplaats op dark web
Dream Market

Twintig jaar celstraf voor beheerder marktplaats op dark web

10-10-2018 11:25 Laatste update: 11:45

Een Fransman moet in Amerika 20 jaar de gevangenis in, omdat hij een ondergrondse marktplaats beheerde op het dark web, het 'verborgen' deel van internet.

Gebruikers van dat forum, Dream Market, handelen onder meer in drugs en geneesmiddelen.

De 36-jarige Gal Vallerius, alias OxyMonster, heeft een bekentenis afgelegd. Hij is veroordeeld voor de handel in verdovende middelen en witwassen. Hij moet ook afstand doen van 99,99 bitcoins en 121,95 bitcoin cash-munten. Die zijn bij elkaar meer dan 600.000 euro waard.

Dream Market, opgezet in 2013, is een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld. Gebruikers moeten betalen in bitcoins en ander virtueel geld. 'OxyMonster' begon met het verkopen van pijnstiller oxycodon en het medicijn Ritalin. Hij steeg in rang en mocht uiteindelijk het forum beheren.

Baard en schrijfstijl

Vallerius werd in augustus 2017 opgepakt op het vliegveld in Atlanta. Hij was vanuit Parijs op weg naar Austin in Texas, waar hij wilde deelnemen aan een internationale baardwedstrijd. Vallerius heeft een lange roodbruine baard.  

De Amerikaanse opsporingsdiensten kwamen Vallerius op het spoor vanwege een 'donatiepot' die de gebruiker OxyMonster op Dream Market aanbood. Veel transacties van die donatiepot gingen naar online bitcoinwallets die op Vallerius' naam stonden. Onderzoekers ontdekten ook grote overeenkomsten tussen de schrijfstijl van OxyMonster en die van Vallerius op Twitter en Instagram.