Google Home-speakers 'verstaan' nu Nederlands
Nog niet goed

Google Home-speakers 'verstaan' nu Nederlands

11-10-2018 08:25 Laatste update: 15-10-2018 09:57
Author profile picture

Rutger Middendorp

Wie al een Google Home-speaker in huis heeft, kan er nu ook Nederlands tegen praten. Rutger probeerde het, maar stuitte nog op problemen.

Tot eergisteren spraken we hier in huis Engels tegen de drie Google Home Mini’s die strategisch door het huis gepositioneerd zijn. "Hé Google, plee reedio vijf trie eet top vortie" hoorde ik dan. Waarna de Google Home Mini keurig Radio 538 Top 40 ergens van het web plukte en de stream aan zette. 

Gisteravond verscheen plots de mogelijkheid om Nederlands als taal in te stellen. In eerste instantie heb ik Nederlands als taal toegevoegd, maar dat leverde veel gedoe op. Geen van mijn apparaten waren te bedienen, zelfs niet nadat ik alle kamers van het Engels naar het Nederlands vernoemd had. Op het moment dat ik Engels als taal verwijderd had, wilden de Hue-lampen wel meedoen en ook de Honeywell-thermostaat kon nu met stem een graadje hoger of lager. 

Maar de stofzuiger kon niet meer aan en ook de beelden van de deurbel konden niet meer gestreamd worden naar de televisie. De opdracht 'Hé Google, toon voordeur op TV40' resulteerde in een video over voordeuren op Youtube. Om gek van te worden. 

'Er is iets misgegaan'

Maar vandaag viel ook de Hue-ondersteuning uit. Meldingen als: "Ik heb gezocht naar de lampen in de studio, maar het item is niet beschikbaar, of het kan niet worden afgespeeld" zijn nu de standaard. Af en toe krijg ik zelfs de Google-variant van het blauwe Windows-foutscherm. Na een opdracht is het eerst bijna een minuut stil, daarna krijg ik de melding: "Er is iets misgegaan. Wacht een aantal seconden en probeer het opnieuw."

Ik hoop van harte dat Google de Nederlandse spraakondersteuning verder heeft ontwikkeld voordat de Google Home-speakers op 24 oktober officieel in de schappen liggen in Nederland, want op dit moment is het nog een puinhoop.

We zullen eind deze maand de Nederlandse ondersteuning opnieuw testen. Volg ons op Facebook en Twitter voor de updates.

UPDATE: Google Nederland heeft ons aangegeven dat het nog niet de bedoeling was dat de Nederlandse taal al in de app als optie verscheen. Niet alle gebruikers hebben die optie ook. Later deze maand zal Nederlands officieel geïntroduceerd worden op de Google Home en zou de conversatie minder vreemd moeten zijn.

Kijk ook: onze review van Google Home in 2017

Zo maakte Google de Nederlandstalige Assistent