Opruimbot

Deze robots ruimen je rommel op

Japanse robots ruimen je zooi op
16 oktober 2018 om 11:20
Laatste update: 16 oktober 2018 om 11:20

De robots van het Japanse Preferred Networks kunnen slingerende spullen in de huiskamer terugleggen op de plek waar ze horen.

Ondanks dat er al tientallen jaren gefantaseerd wordt over robots die helpen in het huishouden, is de robotstofzuiger op dit moment de enige die echt voet aan wal heeft gezet. Een nieuwe blik in de toekomst is het project van het Japanse robotbedrijf Preferred Networks. Het ontwikkelde in samenwerking met Toyota zogeheten HSRs: Human Support Robots. Deze robots moeten helpen met het opruimen van het huis.

"De op deep learning-gebaseerde robots kunnen verschillende huishoudelijke items herkennen, zoals kleren, spelletjes en schrijfbenodigdheden en ze vervolgens pakken en op een toegewezen plek leggen", aldus het bedrijf.

In de video blijkt dat de robot aan te sturen is met stembesturing. Zo kan je naar de robot 'Begin met opruimen' roepen. De robot beantwoordt beleefd met 'Ja, meneer'. Ook kan de robot tijdens het oprapen extra opdrachten krijgen, zoals 'Gooi dat maar in de prullenbak'.

De robot kan zelfs het verschil zien tussen een linker- en rechterslof en zet ze keurig naast elkaar klaar. Ook weet hij dat hij een voorwerp niet op de kop moet zetten. Het werkt zo nauwkeurig dat de robot een stift terug in de pennenbak kan zetten.

Het is niet bekend of er plannen zijn om de robot daadwerkelijk op de markt te krijgen. Wel heeft het bedrijf al robots in ziekenhuizen en is het actief op het gebied van zelfrijdende auto's.