‘Google vraagt fabrikanten tot 40 dollar per telefoon voor apps’
Prijslijst uitgelekt

‘Google vraagt fabrikanten tot 40 dollar per telefoon voor apps’

19-10-2018 15:09 Laatste update: 15:07

Telefoonfabrikanten moeten tot 40 dollar per Android-smartphone betalen voor het gebruik van Google-apps in Europa.

Dat blijkt uit een prijslijst waarop The Verge de hand heeft weten te leggen. De nieuwe Europese licentievoorwaarden zijn het gevolg van de straf die de Europese Commissie aan Google heeft opgelegd wegens machtsmisbruik. Voorheen dwong Google smartphone-fabrikanten om bepaalde apps, zoals Chrome en zijn zoekfunctionaliteit, standaard mee te leveren bij het gebruik van Android.

Daarmee frustreerde Google volgens de Europese Commissie de innovatie. Google kreeg daarom een boete van 4,3 miljard euro. Daarnaast moet de internetgigant voor het eind van deze maand stoppen met de verplichte bundeling van apps.

40 dollar per telefoon

Fabrikanten die Chrome en de zoekfunctionaliteit van Google installeren, zullen daarvoor nog altijd worden beloond. Maar voor het gebruik van de andere software van Google (waaronder de Google Play Store) moet nu worden betaald.

Uit de nu uitgelekte prijsinformatie blijkt hoeveel geld Google wil vragen voor zijn software. Die bedragen kunnen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen oplopen tot 40 dollar voor telefoons die een pixeldichtheid van 500 pixels per inch of hoger hebben.

In andere EU-lidstaten en bij telefoons met een lagere pixeldichtheid vallen de prijzen lager uit. Zo zijn fabrikanten die een smartphone op de markt brengen met een pixeldichtheid van minder dan 400 ppi hooguit 10 dollar kwijt. Voor tablets die op Android draaien, gelden nog weer andere prijzen.

Commercieel interessant

De logica achter het prijsbeleid van Google ligt enigszins voor de hand. Als de inkomsten uit de zoekfunctionaliteit en Chrome wegvallen, wil Google een en ander compenseren met betaalde licenties voor zijn andere software. Daarbij zijn gebruikers van dure smartphones (met een hoge pixeldichtheid) in de rijke noordelijke EU-lidstaten commercieel vermoedelijk het interessantst.

Sommige Android-fabrikanten zullen er waarschijnlijk voor blijven kiezen om Chrome te blijven installeren, onder meer omdat Google hen in dat geval laat meedelen in de opbrengsten uit zoekopdrachten. Ze kunnen er nu echter ook voor kiezen om elders op zoek te gaan naar een betere deal. In hoeverre dat zal gaan gebeuren, is afwachten.

In beroep

Google is overigens tegen de boete van de Europese Commissie in beroep gegaan. Volgens het bedrijf is zijn mobiele besturingssysteem niet fnuikend voor de concurrentie. “Wij geloven dat Android meer keuze heeft mogelijk gemaakt, niet minder”, aldus Hiroshi Lockheimer van Google eerder deze week in een blogpost.

Kijk ook: 'Waarom Android beter is dan iOS'