Daklozenpak laadt mobiel op en voorkomt onderkoeling
Dutch Design Week

Daklozenpak laadt mobiel op en voorkomt onderkoeling

24-10-2018 09:59 Laatste update: 14:55

De nieuwe versie van de daklozenjas Sheltersuit van ontwerper Bas Timmer is uitgerust met sensoren en zonnepanelen.

Sheltersuit is een coole camo-jas en slaapzak in één met een goed ontwerp. Wie de Dutch Design Week in Eindhoven bezoekt, zou hem wel willen hebben, maar hij is niet te koop. Je kunt hem alleen krijgen als je hem nodig hebt, omdat je dakloos of een vluchteling bent en daarom op straat moet slapen. Je kunt een Sheltersuit wel weggeven, door te doneren aan de Stichting Sheltersuit.

Bas Timmer en zijn Sheltersuit waren vorig jaar al genomineerd voor een Dutch Design Award. Dit jaar is het daklozenpak nog beter geworden, dankzij het toevoegen van technologie. De hightech versie van het pak heeft zonnecellen waarmee je een mobiele telefoon kunt opladen. Bereikbaar zijn is voor vluchtelingen en daklozen van levensbelang.

Onderkoeling

De slimme slaapzak heeft ook sensoren die onderkoeling moeten voorkomen. Als het lichaam tekenen van onderkoeling vertoont, gaat een alarm af. De uitbreiding met deze Urban Safety Kit is het werk van Jurrie Barkel van de stichting Sheltersuit en Edo de Wolf van het team van DesignLab Universiteit Twente.

Een Sheltersuit is een oversized jas die verlengd kan worden tot een slaapzak. Het pak wordt in Enschede gemaakt van de mooiste en meest geavanceerde materialen. De Sheltersuit is wind- en waterdicht en zelfs zo warm dat je er buiten in kunt slapen.

Gemaakt van restmaterialen

Die high-end materialen zijn restmaterialen of productiefoutjes van mooie merken als Nomad, Ten Cate, 3M en YKK, terwijl de binnenkant is gemaakt van op festivals achtergebleven slaapzakken. Dat maakt ook dat geen pak er hetzelfde uitziet, net zoals een zwerver een uniek mens is. Overdag kan de slaapzak in een rugzak die qua patroon weer bij je jas past.

Er wordt gewerkt aan een versie met matras en een model voor warmere streken. Inmiddels zijn 2600 pakken verspreid. De productiekosten liggen rond de 150 euro en het werk wordt zoveel mogelijk uitbesteed aan vluchtelingen.

De Sheltersuit met de Urban Safety Kit zijn nog tot en met zondag te zien bij de Mind the Step-expo van de technische universiteiten in het Klokgebouw in Eindhoven.