Dutch design: draagbare lamp van je oude laptop
MacLight

Dutch design: draagbare lamp van je oude laptop

23-10-2018 17:53 Laatste update: 17:53

Vlak 2 is een draagbare en dimbare lamp die brandt op de accu van afgedankte laptops.

De lamp Vlak 2 is design voor mensen die niet van design houden. Geen hoogdravende naam of ronkende teksten, en ook geen overdreven vormgeving. Dat maakt Vlak 2 mooi. De lamp ziet er lekker nerdy uit: je ziet de componenten gewoon zitten.

Eén zichtbaar onderdeel is de accu die de ledlamp snoerloos maakt. Daarvoor gebruikt ontwerper Gregor van Egdom een accu uit een afgedankte laptop. “Vaak wordt een apparaat weggegooid, terwijl de accu nog goed is. Dat kan een laptop zijn, een draadloze stofzuiger of een elektrische fiets.” Van Egdom verzamelde lithium-ion batterijen en herbruikt ze in zijn draagbare lampen. De lamp brandt zo'n dertig uur, waarna de batterijen weer opgeladen moeten worden.

Persoonlijke zonsondergang

Dankzij een algoritme levert deze ledlamp net zulk warm licht als een klassieke gloeilamp. Vlak 2 gebruikt het systeem waarmee ledproducten het witte licht warmer maken door een rode led aan de witte toe te voegen. Van Egdom tilt deze methodiek naar een heel ander niveau: een slim en uniek algoritme stuurt stroom door 48 led’s in vier kleuren, met warm en dimbaar licht als resultaat. De zonsondergang was daarbij zijn voorbeeld.

De voet is gemaakt van natuursteen, sommige andere onderdelen zijn van messing. Net als bij de Vlak 1 is de printplaat een integraal onderdeel van het product. Een gebogen perspex onderdeel zorgt voor een mooie verdeling van het licht. Her en der worden 3D-geprinte onderdelen gebruikt, bijvoorbeeld onder de knop en om de printplaat, het perspex en de messing stangen met elkaar te verbinden.

De prototypes van Vlak2 zijn te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven op het terrein van Piet Hein Eek. Wie ongezien weet dat hij voor €599 wil voorinschrijven, kan dat nu al doen.