Europol geeft sleutel tegen ransomware vrij
Ransomware

Europol geeft sleutel tegen ransomware vrij

25-10-2018 12:51 Laatste update: 13:35

Europol heeft donderdag een programma gepubliceerd waarmee slachtoffers van de ransomware Gandcrab de controle over hun gegijzelde computers terugkrijgen.

De Europese politiedienst Europol heeft donderdag een decryptietool tegen de gijzelsoftware Gandcrab vrijgegeven. De tool is te downloaden via de site NoMoreRansomware.org. Slachtoffers van Gandcrab kunnen hierdoor weer over hun vergrendelde bestanden beschikken. De Nederlandse politie heeft geholpen bij het maken van de ontgijzelaar. 

Losgeld via bitcoin

Gandcrab dook in januari op. Sindsdien zijn honderdduizenden mensen en bedrijven er de dupe van geworden. De makers eisen omgerekend enkele honderden tot enkele duizenden euro's losgeld voor de vergrendelde bestanden, te betalen in virtuele munten als bitcoin en DASH.

In februari werd al een eerste sleutel vrijgegeven, maar daarna maakten de computergijzelaars betere versies van het schadelijke programma. Daarom was er een nieuwe sleutel nodig. 

Duizenden Nederlandse pc's

In Nederland zijn duizenden computers gegijzeld door GandCrab. De ransomware is populair onder criminelen omdat je de ransomware kunt huren en dan zelf verspreiden. Een deel van het buitgemaakte losgeld gaat naar de oorspronkelijke makers, de rest mag de crimineel zelf houden.

Criminelen verspreidden GandCrab onlangs ook in Nederland door het gijzelvirus in een sollicitatie te stoppen en die via e-mail naar bedrijven te sturen. Eén bedrijf zou zelfs gebeld zijn dat er een sollicitatie hun kant op kwam, waarna de computer werd gegijzeld.