Meer zelfrijdende auto's Waymo zonder mens de weg op
Robotauto's

Meer zelfrijdende auto's Waymo zonder mens de weg op

31-10-2018 12:01 Laatste update: 12:40

Google-zusterbedrijf Waymo mag zijn zelfrijdende auto's nu ook zonder testchauffeurs op alle openbare wegen rond zijn hoofdkwartier in Californië laten rondrijden.

Waymo heeft van de Amerikaanse transportautoriteit toestemming gekregen om zijn zelfrijdende auto's in Californië zonder backupchauffeur de weg op te laten. Waymo mag zijn auto's inzetten in de plaats Mountain View, waar het hoofdkantoor van zusterbedrijf Google ook staat. Ook mogen de auto's komen in de nabijgelegen plaatsen Sunnyvale, Los Altos, Los Altos Hills en Palo Alto.

Taxidienst

Sinds eind vorig jaar mag Waymo zijn zelfrijdende auto's in Phoenix, Arizona al zonder chauffeur achter het stuur testen. In Phoenix kan het publiek zich binnenkort door een zelfrijdende Waymo-auto laten vervoeren. Voorlopig is de taxidienst nog beperkt tot testpersonen die zich hebben aangemeld. In Californië kan dat op termijn ook, in eerste instantie wordt echter nog getest met personeel dat op de achterbank plaatsneemt.

Testen in allerlei situaties

Californië en Arizona zijn de meest vooruitstrevende Amerikaanse staten als het gaat om regels voor zelfrijdende auto's. In Californië kunnen makers van zulke voertuigen sinds begin dit jaar een vergunning aanvragen voor het testen van zelfrijdende auto's zonder chauffeur. Tot nu toe was een medewerker in de auto nog altijd verplicht, ook al hoefden die in de praktijk steeds minder in te grijpen.

Waymo mag zijn auto's binnen het testgebied inzetten onder allerlei omstandigheden: op de snelweg, in wijken en op landelijke wegen overdag en 's nachts en zelfs bij mist en lichte regen. De wagens mogen maximaal 65 mijl per uur rijden, dat is 104 km/u.

Waymo onderzoekt ook al of het zijn wagens in Europa kan testen.

Zo werkt de technologie van zelfrijdende auto's

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal