Getest: Samsung The Frame 2.0
Kunst op tv

Getest: Samsung The Frame 2.0

24-08-2019 10:37 Laatste update: 10:39

Een 65 inch schilderij aan de muur waarop je tv kunt kijken. Rutger testte The Frame van Samsung.

Als je in de MediaMarkt langs de schappen met tv's loopt, zie je weinig onderscheidende eigenschappen. De een is iets groter dan de ander, we hebben Full HD of 4K en keuze uit ongeveer drie verschillende besturingssystemen, maar daar houden de significante verschillen op, terwijl er echt tientallen tv's te koop zijn. Samsung heeft daarentegen een echt onderscheidende tv gemaakt: The Frame. Een televisie die je tussen je schilderijtjes en familiefoto's kunt verstoppen. Als hij uit staat zie je een kunstwerk, zet je hem aan, dan kun je gewoon tv kijken. 

De tweede versie van The Frame ondersteunt ook HDR10+. Met het juiste bronmateriaal krijg je daarmee nog meer kleurdiepte. Alle aansluitingen lopen via 1 dun kabeltje. Stroom, beeld, geluid en internet worden allemaal door een onmogelijk dun draadje van de tv in zijn lijst naar een kastje vol aansluitingen gestuurd.

Ook zijn er allerlei lijsten te kiezen voor de televisie. Wij kregen de testversie met een zwarte lijst opgestuurd, wat jammer is, want daardoor lijkt hij nog een beetje op een tv. Een houten lijst past beter. Ook nu is de televisie echt helemaal plat tegen de muur te hangen of op een paar kleine pootjes op een kast te zetten of op de €600 kostende poot te zetten, waarin dat ene draadje ook slim verstopt kan worden. Als je deze tv koopt, moet je mijns inziens hem plat aan de muur hangen tussen de andere fotolijsten. Dan komt hij het best tot zijn recht. Zeker gezien de goedkoopste 43 inch versie al €1500 kost. 

De interface is fantastisch eenvoudig en gemakkelijk aan te passen. Ik kon simpel Youtube, vaste televisie, Netflix en mijn Mediaserver als bronnen naast elkaar zetten, zodat ik de televisie kon gebruiken zoals dat voor mij het handigste is. Enige minpunt was dat de Netflix-app kuren had en regelmatig op zwart ging, met geen mogelijkheid om daar iets aan te doen. Enige optie werd dan om vanuit de Netflix-app op de telefoon te gaan casten. Niet ideaal, maar hopelijk iets dat met een softwareupdate verholpen wordt. 

Ik voelde er niet voor om voor deze tijdelijke test tv een paar gaten in de muur te boren en dus staat hij op pootjes in de kamer. Daarmee is de grap meteen een stuk minder goed, want niemand zou midden in zijn kamer een schilderij op pootjes plaatsen van dit (liggende) formaat.

Het schilderij dat in beeld is wordt automatisch gedimd, waardoor je niet naar de gloed van een tv aan het kijken bent. Maar een spotje er op zetten 's avonds werkt natuurlijk weer niet geweldig. Dat je het object een beetje kan verstoppen als hij uitstaat is geweldig, maar verwacht niet dat iedereen er in trapt. 

The Frame van Samsung is een interessantste tv. Hij kost iets meer dan een gewone televisie en is dat extra bedrag vooral waard als je een wand hebt waarop je hem kwijt kunt.