Chinese beveiligingscamera's herkennen mensen aan hoe ze lopen
AI

Chinese beveiligingscamera's herkennen mensen aan hoe ze lopen

07-11-2018 14:19 Laatste update: 14:20
Author profile picture

Floris Poort

De Chinese overheid heeft beeldherkenning met kunstmatige intelligentie ontwikkeld die mensen kan herkennen aan hun manier van lopen.

De Chinese overheid gebruikt al langer geavanceerde kunstmatige intelligentie die mensen automatisch aan hun gezicht kan herkennen. Zo'n systeem viste eerder dit jaar bijvoorbeeld een verdachte uit 60.000 concertbezoekers. Ook lopen Chinese politie-agenten met speciale zonnebrillen met gezichtsherkenning over straat, zodat het systeem meer kan waarnemen.

Nu is het systeem nog slimmer geworden, meldt persbureau Associated Press. Mensen kunnen voortaan op een afstand van 50 meter al worden herkend aan de manier waarop ze bewegen. Zelfs als hun gezicht bedekt is of wanneer ze met hun rug naar de camera staan, zou het Chinese surveillancesysteem Watrix mensen kunnen herkennen.

Detectie niet te foppen

"We hebben de medewerking van mensen niet meer nodig om ze te kunnen herkennen", zegt Watrix-CEO Huang Yongzhen. "Loopherkenning kan niet gefopt worden door simpelweg te strompelen, of krom te lopen, of met gespreide benen. We analyseren alle kenmerken van het hele lichaam."

In verschillende andere landen wordt ook al jaren onderzoek gedaan naar loopherkenning. De techniek is ingewikkelder dan andere methoden van biometrische herkenning. Bij gezichtsherkenning is bijvoorbeeld maar één duidelijke afbeelding van een gezicht nodig. Loopherkenning zou met één camera een groter gebied kunnen controleren, maar moet wel volledige bewegingen vastleggen en vergelijken. Dat kost veel meer computerkracht.

De overheid van de Chinese provincie Xinjiang zou al interesse hebben getoond in de software van Watrix. In die regio wonen veel moslims, die door de overheid extra in de gaten zouden worden gehouden. Critici denken dat de technologie in China veel meer kans van slagen heeft, omdat het land veel investeert in de surveillance van zijn eigen burgers.

Kijk ook: de beste beveiligingscamera's


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s