© Bright

Dit is de drone-auto waar Audi en Airbus aan werken

Het prototype van de vliegende taxi van Airbus en Audi

En Bright zat er al in

Dit is de drone-auto waar Audi en Airbus aan werken

27-11-2018 22:33 Laatste update: 29-11-2018 09:49

Je komt aangereden en even later vlieg je weg in een drone, zonder dat je hoeft uit te stappen. Daar werken autofabrikant Audi en vliegtuigbouwer Airbus aan. Bright zat in het prototype van deze drone-auto. "Dit voelt heel futuristisch."

Het prototype van de autonome vliegende auto van Airbus en Audi heeft dinsdagmiddag in de RAI in Amsterdam voor het eerst gereden en gevlogen. Het ging om een schaalmodel, schaal 1 op 4. De vliegtuigbouwer en automaker werken samen met designstudio Italdesign aan het vervoersconcept met de naam Pop Up Next. Hiermee willen de bedrijven aantonen dat het in de toekomst mogelijk wordt om een autonome auto om te zetten in een autonoom vliegtuig. 

De Pop.Up Next heeft een onderstel, een capsule met plek voor twee personen, en rotoren waarmee de wagen verticaal kan opstijgen en kan vliegen. Het onderstel kan na het opstijgen zelfstandig naar een laadstation rijden. Ook het deel met de rotoren kan zelf naar een oplaadlocatie vliegen. 

Bij de demonstratie tijdens de Amsterdam Drone Week werd de zelfrijdende, elektrische mini-auto gekoppeld en ontkoppeld met een drone-bovenstel. Het kleine prototype reed op een lage snelheid ongeveer twintig meter. Daar stond het bovenstel, een drone met vier grote propellers, te wachten. De auto parkeerde onder het bovenstel, schoof zijn dak naar boven en werd gekoppeld aan de drone en ontkoppeld van het wielgedeelte. Dit nam een kleine minuut in beslag. Daarna vloog de capsule weg.

Het uiteindelijke doel is om met Pop Up Next een netwerk van vliegende taxi's te vormen, zodat mensen autonoom vervoerd worden. Zonder uit te hoeven stappen kunnen passagiers zowel rijdend als vliegend van A naar B worden gebracht.

Meer vliegende taxi's op komst

Onder meer Boeing, Uber en de startup Kitty Hawk van Google-oprichter Larry Page werken ook aan vliegende taxi's. Kitty Hawk demonstreerde afgelopen zomer zijn éénpersoons vliegtuigje. 

Eerder dit jaar maakte het Chinese bedrijf Ehang bekend dat zijn zelfvliegende 'passagiersdrone' al duizend bemande testvluchten heeft gemaakt. Ook het Duitse bedrijf Volocopter maakt al testvluchten in Dubai met zijn elektrische vliegende taxi's. 

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's