Satelliet van Nederlandse startup gelanceerd vanuit India
Internet of Things

Satelliet van Nederlandse startup gelanceerd vanuit India

29-11-2018 17:48 Laatste update: 30-11-2018 10:39

De eerste mini-satelliet van de Nederlandse startup Hiber is donderdag in een baan rond de aarde gebracht. De HiberOne is de start van een netwerk dat apparaten en dingen vanaf elke plek op aarde verbindt met internet.

De HiberOne, gemaakt door het bedrijf Hiber, zat in een Indiase raket, samen met nog dertig andere satellieten. De raket steeg op vanaf de ruimtebasis Sriharikota in het zuiden van India en bracht de satelliet naar zijn werkplek op 505 kilometer van de aarde. De HiberOne is 30 centimeter lang, 20 centimeter breed en 10 centimeter hoog

Een dezer dagen moet een tweede satelliet van het bedrijf worden gelanceerd, de HiberTwo. Die vertrekt in een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. Die lancering gebeurt vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

Containers volgen

De haven van Rotterdam gebruikt de satelliet straks bijvoorbeeld om zeecontainers te volgen. Boskalis wil boeien op open zee ermee in de gaten houden en spoordienstverlener Ovinto is van plan treinwagons ermee te volgen. Op de containers, boeien en wagons zitten chips, die constant signalen naar de satelliet sturen.

In de komende anderhalf jaar wil Hiber nog een stuk of twaalf satellieten laten lanceren, en uiteindelijk wil het bedrijf 48 sondes in een baan rond de aarde hebben. 

Afgelegen plekken

"Alle gsm-netwerken gecombineerd dekken nog geen 10 procent van het aardoppervlak", zei Ernst Peter Hovinga, ceo en medeoprichter van Hiber, onlangs tegen RTL Z. Het bedrijf hoopt via de satellieten afgelegen plekken te bereiken waar economische activiteiten zoals mijnbouw, landbouw en visserij plaatsvinden.

"Hiber levert in feite een soort sms-dienst", zegt Hovinga. "We brengen pakketjes met data van plek A naar B en doen dat energiezuinig, goedkoop en wereldwijd."