Eerste indruk: Google Home Hub
Review

Eerste indruk: Google Home Hub

14-12-2018 09:55 Laatste update: 22:27
Author profile picture

Rutger Middendorp

De Google Home Hub is een slimme speaker met een scherm, die officieel nog niet in Nederland te koop is. Rutger nam er eentje mee uit Amerika en testte hem.

Eén van de grote irritaties bij technologie is het hoge 'black box'-gehalte. Als er iets niet werkt, heb je geen idee wat je moet doen om het op te lossen. Bij slimme speakers is dat ook zo. Ik heb thuis een Google Home Mini die soms wel en soms niet begrijpt wat ik wil. Wat ik dan verkeerd gedaan heb, moet ik met 'trial and error' uitvinden. Zo kan ik wel zeggen "Stel de temperatuur in de woonkamer in op 20 graden", maar als ik zeg "Stel de verwarming in de woonkamer in op 20 graden" heeft hij geen idee wat ik bedoel.

Zonder camera

Een scherm voor wat visuele feedback is dan wel prettig. Zo'n scherm is er nu met de Google Home Hub. Een kruising tussen een kleine tablet en een Google Home Mini. Stel je een extra brede en grote smartphone voor op zijn kant en je hebt het formaat ongeveer te pakken. Google heeft er voor gekozen om geen camera toe te voegen, wat voor je gevoel van privacy wel prettig is. Ook is de microfoon met een hardwarematige switch uit te zetten. Videobellen is dus geen optie. Google Duo kan gebruikt worden op de Hub, maar zonder dat je gesprekspartner jou kan zien.

Slim fotolijstje

Een schermpje is iets lastiger in je interieur te verbergen dan het kleine knobbeltje dat de Google Home Mini is. Maar als je de Google Home Hub niet actief gebruikt, is het een fraai fotolijstje. Een door jou gekozen album of serie zoektermen in Google Photos wordt gepresenteerd als digitale kiekjes. Daarbij zorgt een lichtsensor er voor dat het beeld qua kleur en helderheid past bij het licht in de omgeving. Daardoor wordt het geen ongezellige lichtbron in een hoek van de kamer en is hij zelfs op een nachtkastje te gebruiken. 

Swipe naar beneden voor deze smart home snelkoppelingen

Een scherm voor je smart home

Wie zijn huis vol heeft hangen met slimme apparaten heeft met de Hub ook opeens een ideale afstandsbediening in huis. Niet alleen kan hij net als de Google Home (mini) gesproken opdrachten voor lampen, verwarming, gordijnen en audio doorspelen, maar de Hub is met een swipe naar beneden ook een touchscreen voor je apparaten.

De leukste functie daarbij is dat als op de slimme deurbel Nest Hello wordt aangebeld, je meteen een videostream op de Hub te zien krijgt, met daarbij de mogelijkheid om een automatische reactie (in het Engels) af te spelen of terug te praten. 

Integratie met de Nest Hello deurbel

Conclusie

De kleine Google Home Hub zal voor veel mensen een goed begin zijn om met spraakbediening in huis aan de slag te gaan. Juist omdat je visuele feedback krijgt van wat je zegt. Met een prijs van 149 dollar is het niet echt een impulsaankoop meer, zoals de mini-speaker, maar voor de functionaliteit is hij zeker goed geprijsd.

Met de Google Home Hub heb je een connected fotolijstje, slimme speaker, afstandsbediening voor je smart home en ideaal scherm voor je slimme camera's of deurbel. 

Het apparaat is in Nederland nog niet officieel te koop en ondersteunt nog geen Nederlands. Google-woordvoerder Rachid Finge verwacht dat dat op termijn wel zal gebeuren. De adapter van de Amerikaanse versie heeft geen USB-stekker, waardoor je de meegeleverde adapter moet gebruiken, die overigens wel 110-240V aan kan en dus in Nederland prima zijn werk doet. 

Kijk ook: Google Home-speakers in Nederland gelanceerd

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's